Újra élettel telik meg a város közepén magasodó Kálvária-domb, és zajlik a Gyárkert nevű rendezvényhelyszín kialakítása is az egykori Balaton Bútorgyár területén.

A Laczkó Dezső Múzeummal szemben levő Szent Miklós-domb, vagy Kálvária-domb a középkorban Veszprém egyik legforgalmasabb városrésze volt. Itt állt a Szent Miklós-plébániatemplom is, amelyet először 1237-ben említenek az oklevelek. Most újra élettel telik meg ez a központi helyen lévő magaslat: megvalósult ugyanis a Szent Miklós-szegi Kálvária-domb és környékének infrastrukturális felújítása és funkcióbővítése, adta hírül a Hírbalaton.hu.

Az Egyetem utca – Megyeház tér – Erzsébet sétány – Erzsébet liget által határolt területen zöldfelületet, parkot, sétányokat alakítanak ki. A Kálvária-domb és a Laczkó Dezső Múzeum közötti területrész gyalogos közlekedési és rendezvényterület lesz. A Kálvária-dombon található, középkori Szent Miklós templom feltárt alapfalát a domboldalon felfutó rámpán lehet megközelíteni, a rom mellett pedig a kulturális hagyományokat bemutató ismertető táblát helyeztek el.

Bútorgyárból fesztiválterület

Zajlik a Balaton Bútorgyár területének fejlesztése is, amit Gyárkert néven 4500 fős közönséget befogadó rendezvénytérként, fesztiválterületként és ideiglenes parkolóterületként hasznosítanak. A buszpályaudvar felőli oldalon egy ideiglenes nagyszínpad kap helyet, és egy kisebb, állandó szabadtéri színpadot állítanak fel, számolt be a munkálatokról a Magyar Építők. Felhúztak két konténerblokkot, amely a látogatókat szolgálja ki étellel és itallal. 

A Hello Wood építészstúdió Kártyavár-látványterve végül nem valósul meg a területen, ehelyett egy másik, különleges térinstalláció épül majd, olvasható a Veszprémkukac egyik korábbi, Lamos Péterrel, a Veszprém 2030 Kft. ügyvezetőjével készült interjújában. 
 

A városban még számos fejlesztés zajlik: megújul a Várnegyed, hostelt és kávézót alakítanak ki a Ruttner-házban, a Várbörtön múzeumba pedig a ház udvarán felépített üveg-fém anyagú lifttel lehet majd eljutni. Felújítják és közösségi térré alakítják az Auer-házat, az egykori Heim Pál Gyermekkórház épülete ActiCity néven kulturális és szabadidőközpontként születik újjá. 

A fejlesztések részleteiről folyamatosan beszámolunk. 

Címkék