látnivalók & kultúra

szerkesztés

Májustól interaktív kiállításon és vezetett sétákon ismerhetjük meg a veszprémi várnegyed titkait

Szerzők

  • We Love Balaton

2023. 02. 23. 13:17

Májustól felújítás közben láthatjuk a várnegyed megnyíló épületeit és korábban elzárt kertjeit a Work in Progress 2023 kiállítássorozat és vezetett túrák keretében. Az Érseki Palota egyes részei is látogathatók lesznek.

A májustól látogatható Work in Progress 2023 kiállítássorozat különleges betekintést ad a veszprémi várnegyed megújításába és a műemlékvédelmi munkáiba: úgy láthatjuk a várnegyed megnyíló épületeit és korábban elzárt kertjeit, ahogy máskor nem: munka közben – olvasható a Veszprémi Érsekség közleményében. 

2023 májusától látogathatók lesznek az Érseki Palota egyes részei, és megnyitja kapuit a Körmendy Ház és a Biró-Giczey Ház is.
 
 

Vezetett sétákon tekinthetünk be a kulisszák mögé

Fotó: Veszprémi Érsekség

Március 8-én lesz egy éve, hogy elkezdődött a veszprémi várnegyed nagyszabású műemlékvédelmi fejlesztése. Mindez a 2020-2025 között zajló, állami támogatásból megvalósuló kivitelezés része, ami 18 épületet és a hozzájuk tartozó, mintegy 35 ezer négyzetméter épített és 10 ezer négyzetméter szabad területet érint. 

Ilyen mértékű, „város a városban” fejlesztés, legutóbb 250 éve, a barokk korban zajlott a veszprémi várnegyedben.
A beruházás, amelynek felelőse a Veszprémi Érsekséghez tartozó Castellum Vagyonkezelő Igazgatóság, több ütemben valósul meg. Az idén záruló első ütem munkái során megújul valamennyi, felújításban érintett épület homlokzata. A készültség jelenleg közel 70 százalékos, a projekt teljes befejezése 2025-re várható.

Az idei húsvéti feltámadási szentmisét már a megújult Szent Mihály Főszékesegyházban tartják meg.

Hasonló tartalmak

Admin mode