Május 12-től felújítás közben láthatjuk a várnegyed megnyíló épületeit és korábban elzárt kertjeit a Work in Progress 2023 kiállítássorozat és vezetett túrák keretében. Az Érseki Palota egyes részei is látogathatók lesznek.

A májustól látogatható Work in Progress 2023 kiállítássorozat különleges betekintést ad a veszprémi várnegyed megújításába és a műemlékvédelmi munkáiba: úgy láthatjuk a várnegyed megnyíló épületeit és korábban elzárt kertjeit, ahogy máskor nem: munka közben – olvasható a Veszprémi Érsekség közleményében. 

A program résztvevői nemcsak a már megújított épületekbe – így például a Szent Mihály Főszékesegyházba, az Érseki Palota egyes tereibe vagy éppen a Biró-Giczey Házba – látogathatnak el, hanem a folyamatban lévő munkálatokba is bepillanthatnak. Nem klasszikus kiállításról van szó: a program több helyszínen zajlik majd, az épületeket és a műtárgyakat a kivitelezés különböző fázisaiban tekinthetik meg az érdeklődők. 


 

A program része több tematikus várséta is, amelyek egyebek mellett bemutatják a várhegy történetét, építészeti, művészeti szépségeit. Az érdeklődőket a Körmendy Házban a nagyszabású műemlékhelyreállítást bemutató látogatóközpont várja, a Biró-Giczey Házban felidézhetik, milyen lehetett az élet a várnegyedben több száz évvel ezelőtt, a tematikus sétákon pedig a barokk korszak jeles egyháztörténeti alakjait, művészeti alkotásait, építészeti és díszítő-művészeti megoldásait ismerhetik meg.

Március 8-án lesz egy éve, hogy elkezdődött a veszprémi várnegyed nagyszabású műemlékvédelmi fejlesztése. Mindez a 2020-2025 között zajló, állami támogatásból megvalósuló kivitelezés része, ami 18 épületet és a hozzájuk tartozó, mintegy 35 ezer négyzetméter épített és 10 ezer négyzetméter szabad területet érint. 

Ilyen mértékű, „város a városban” fejlesztés, legutóbb 250 éve, a barokk korban zajlott a veszprémi várnegyedben.




A WIP ’23 programsorozatra szóló jegyek online és a helyszínen is megválthatók lesznek, a várséták előzetes regisztrációhoz kötöttek. A cikket frissítjük a részletekkel.
További információt a várnegyed beruházás
Facebook-oldalán találtok. 

Címkék