A Nemesvámos határában 2022-ben feltárt 16. századi kincslelet bekerült a veszprémi Laczkó Dezső Múzeumba.

154 darab ezüstérmét, 1 darab díszes ezüstgyűrűt és 1 darab ezüst medált találtak Nemesvámos határában. A még tavaly, 2022. március 19-én begyűjtött kincsleletek most bekerültek a veszprémi Laczkó Dezső Múzeumba

A múzeummal együttműködésben dolgozó Krámli Zoltán fémkereső műszeres lelet- és lelőhelyfelderítést végzett a Veszprém melletti Nemesvámoson (a településen található a Villa Romana Baláca régészeti park is). Az ezüstérméket egy meredek, bokrokkal és fákkal benőtt részen, közvetlenül a felszínen, az avarban találta meg, majd értesítette a múzeumot – számolt be a Laczkó Dezső Múzeum sajtóközleményében.

A pénzek között nagyrészt 16. századra keltezhető példányok találhatóak, a legkorábbi veret 1501-1506 között, a legkésőbbi pedig 1601-ben készült. A 154 darab érméből 152 darabot a Magyar Királyság területén vertek (II. Ulászló, II. Lajos, I. Ferdinánd, I. Miksa és Rudolf király denárjai), 2 darab pedig lengyel területekről került hazánkba – írják.

Az ezüst tárgyakat eredetileg egy kerámiaedényben, esetleg szerves anyagból (pl. bőr) készült  erszényben helyezhették a földbe, ennek azonban nyomai nem kerültek elő. A kincslelet valószínűleg elrejthették, a régészek a törökök Veszprém megyei pusztításával hozták kapcsolatba. 

Címkék