látnivalók & kultúra

szerkesztés

Mesélő freskók és mozaikok a fényűző római korból – Bejártuk a megújult Villa Romana villagazdaságot

Szerzők

  • Talabér Dominika

2022. 05. 06. 13:01

A Veszprém melletti Nemesvámos közelében, egy 10 hektáros területen találjuk az egykori római villagazdaságot, a Villa Romana Baláca régészeti parkot. A főépület több fejlesztésen esett át, így 3 év részleges látogathatóságot követően most újra bejárhattuk a teljes birtokot.

Egy mozaikdarabbal kezdődött az egész – 1904-ben, szántás közben kerültek elő a legelső régészeti leletek Balácapuszta földjén. Rhé Gyula régész feltáró munkájának köszönhetően derült ki (ezt a munkát folytatta K. Palágyi Sylvia, aki könyvet is írt a birtokról), hogy bizony egy római kori villagazdaság nyomairól van szó. A Villa Romana Baláca ma is Magyarország egyik legnagyobb látogatható római kori villagazdaságának számít, mely a Magyar Nemzeti Múzeum védett műemléki kiállítóhelye.

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton

A római kori Pannónia idején, a 3–4. században itt élt tulajdonosok tehetős, az akkori társadalom felső 5-10 százalékának vezetői közé tartozhattak (több generáción és századon keresztül). Főként mezőgazdasággal és állattartással foglalkozhattak Balácapusztán, erről a hatalmas területen kívül a gazdasági épületek megmaradt nyomai is árulkodnak. A ma látogatható villagazdaság központi része maga a 2400 nm-es lakóépület, amiben – mivel a magántulajdon szent és sérthetetlen volt – csak a birtokos család szűk része élt, az ott dolgozók szokás szerint mindannyian külön épületekben laktak. 

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton

Fényűzés római módon

Hatalmas terek, különleges falfestmények és gyönyörű mozaikpadlók esetenként teljes egészében megmaradt formái alapján képzelhetjük el, milyen lehetett itt élni. Villabejárásunk során Kovács Loránd Olivér régész, a Villa Romana Baláca kiállítóhely vezetője kalauzolt bennünket.

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton

Az épületben látható, vörös kárpitozású ágyfoteleken (klinéken) félig fekve, félig ülve zajlottak a fogadások és az étkezések, merthogy az asztalok mindig nagyon alacsonyak voltak. Ezeket az asztalokat ráadásul mindig előre megterítve vitte be a személyzet az ebédlőkbe, egy közvetlenül az étkező mellett lévő nagy gazdasági helyiség mutatja, mekkora térre volt szükség az ilyen jellegű előkészületekhez.

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton

Már egy másik, válaszfallal (a mai könnyűszerkezetes favázak legelső verziói) elkülönített helyiségben mesélnek a mozaikpadlón lévő gyümölcsök, vélhetően gránátalma, barack, narancs (vagy legalább is korabeli megfelelőik), két, madárt ábrázoló mozaik felett. Ez és még néhány szoba is rendelkezett már padlófűtéssel akkor, hogy a hideg időszakokat átvészeljék.

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton

Az éghajlatváltozást a belső udvart elválasztó falakkal is próbálták kivédeni, azonban a mediterrán kert látványáról így sem voltak hajlandóak lemondani, 

ezért azt ráfestették a falra – ennek megmaradt részeit csodálhatjuk meg továbbra is közelről az új, védő üvegfalon keresztül.

Nem volt fehér falfelület

A Villa Romana Baláca négy egyedülálló mozaikkal büszkélkedhet, melyekből az egyik eredeti a Magyar Nemzeti Múzeum Római Kőtárában található. A mozaikok és a freskók fénykorukban igazi színkavalkáddá varázsolták a birtok épületét: a festéket – melyet a lovasi festékbányából bányásztak – a helyiségek funkcióinak megfelelően is használták, például az egykor konyhaként működő térben kenyér, hal és gomba is feltűnik a falon. Az esetenként már csak darabokban fennmaradt felfestések a római kori Pannóniában rikító színekben pompáztak.

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton

A római kori hangulatot nemcsak elképzelhetjük a látottak, hallottak alapján, hanem egy VR-szemüvegen keresztül is átélhetjük, milyen lehetett az épület eredeti formájában. Ez is a legújabb fejlesztések egyike, mint ahogy a 2000 négyzetméter méretű, fémszerkezetű védőtető is.

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton

Színház a kertben

A villagazdaság területe és épületei nem csak nyitvatartási időben, hagyományos bejárással látogathatók: idén a megszokott programok mellett, mint a Múzeumok Éjszakája vagy a Vinalia Rustica (római borünnep) a színházat is beviszik Balácapusztára. Terveznek improvizációs színházi előadást, és a Veszprémi Petőfi Színház társulata is készül előadásokkal a nyárra.

A Balaton partjától 10 perc autóútra lévő villagazdaság szuper úti cél kiránduláshoz, történelmi felfedezésekhez. A mediterrán hangulatú romkertben pedig kellemes sétát tehetünk a fűszer- és gyógynövények közt.

A bejáráson a Magyar Nemzeti Múzeum, a Vaskori Duna Út Egyesület és a Veszprém–Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program közös szervezésében vettünk részt.

Hasonló tartalmak

Admin mode