A veszprémi várnegyed megújítása során számos korábban alig vagy nem ismert kincsre derült fény, legyen az éppen egy középkori várfalszakasz, falfestmény vagy egyéb régészeti lelet.

Tizennyolc műemléki épület újul meg a 2020-2025 között megvalósuló veszprémi várnegyed beruházás során. A kivitelezést és magát a tervezést is egy jelentős kutatási, feltárási munka előzte meg, melynek során izgalmas felfedezésekre bukkantak: több középkori várfalszakaszt azonosítottak, de középkori és kora újkori temetkezések is előkerültek.

„Emellett az épületeken belül több esetben azonosítottunk nem várt falfestéseket, amelyekről eddig semmit sem tudtunk. Ilyet találtunk az Érseki Palotában, a Kisszemináriumban, vagy a Körmendy Házban is” – emelte ki Vavra Áron, a veszprémi várnegyed megújításának műemléki projektvezetője. Hozzátette: „Több esetben is előfordul, hogy egy-egy értékes elem megőrzését úgy tudjuk vállalni, ha visszatakarjuk. Ilyenkor nem tudjuk megmutatni a látogatóknak, de a feltárt elemek eredeti állapotának megőrzése, az állapotromlás megelőzése elsődleges feladat. Ilyen esetekben alapos dokumentáció készül, így a későbbiekben, ha lehetségessé válik a bemutatás, könnyebben, célirányosan helyreállíthatóak lesznek”.

Az említett felfedezéseken kívül számos érme került elő az Árpád-kortól egészen a 19. századig, valamint korabeli használati tárgyakat, bútorokat és festményeket, üveg és kerámia edényeket, kályhacsempe töredékeket is nagy számban találtak, ezeket szintén restaurálják.

Az előzetes kutatások kapcsán, valamint a kivitelezéshez, restaurálásokhoz festő-, fa-, fém-, szilikát-, és kőrestaurátorokat is alkalmaznak, mellettük művészettörténészek, régészek is részt vesznek a projektben. 

Májustól felújítás közben láthatjuk a várnegyed megnyíló épületeit és korábban elzárt kertjeit a Work in Progress 2023 kiállítássorozat és vezetett túrák keretében.

Címkék