Március 15-én, a nemzeti ünnepen adták át Keszthelyen a kibővített Szendrey Júlia Emlékházat.

Sokszorosára bővült a korábban Szendrey Júlia emlékszobaként működő épület Keszthelyen. A március 15-én átadott Szendrey Júlia Emlékházban megismerhetjük Petőfi Sándor és Júlia életútját, az Újmajor történetét, valamint Szendrey Júlia irodalmi munkásságát. 

A költő életében 23 verset publikált, Petőfi Júlia néven jegyezve azokat, életműve azonban összesen 141 verset tartalmaz. A megújult kiállítás hangsúlyozza, hogy Szendrey Júlia sokkal több volt, mint Petőfi felesége, Andersen meséit is ő fordította először magyarra.

Keszthely egy olyan emlékházzal bővült, amelyben a városban született Szendrey Júliának végre egy méltó emlékhelye lesz – mondta az ünnepélyes átadón dr. Lukács Gábor, az emlékház gondozója. Manninger Jenő polgármester hozzátette, hogy még ebben az évben elkészül egy közös szobor Petőfi Sándorról és Szendrey Júliáról, mely a Helikon Parkba kerül.

A kiállítást a nyáron két teremmel tervezik még bővíteni, melyben Júlia irodalmi munkásságát kívánják részletesebben bemutatni.  
 

A bővítést a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem finanszírozta. Az emlékház jelenleg még telefonos bejelentkezéssel látogatható, várhatóan április közepére állandó nyitvatartása is lesz.

Forrás: TV Keszthely

Címkék