Keresés EN

látnivalók & kultúra

Szendrey Júlia Emlékház

A temetőtől délre, a Pannon Egyetem épületei között vezet a „Fenyves alléként” ismert út Keszthely Szendrey-telep nevű városrészébe. Az ott álló XVIII. és XIX. századi házak egyikében született 1828-ban Petőfi Sándor felesége, Szendrey Júlia. Édesapja tiszttartóként a Festeticsek szolgálatában állt, de a család két év elteltével Erdélybe költözött.

Habár a néhai cselédházon – Szendreyék a közeli villában lakhattak – már 1909-ben emléktáblát helyeztek el, csak 2009-ben újították fel a házat és alakították ki benne Júlia emlékszobáját példás összefogás eredményeként: a helyi szervezetek a tatarozásról, a Petőfi Irodalmi Múzeum pedig a tárlat kialakításáról gondoskodott. Ettől függetlenül nem nehéz előadásra igyekvő hallgatókkal találkozni, ugyanis az épületben mind a mai napig tartanak egyetemi órákat.

A kiállításon Júliához köthető relikviákat, fia, Zoltán és a korabeli Keszthely képeit, valamint – magyar nyelven elsőnek számító – Andersen-fordításait lehet megtekinteni. Emellett az emlékszoba már többször bekapcsolódott a Múzeumok Éjszakája és a Kulturális Örökség Napjainak programjaiba.

Tipp: Közvetlen közelében található az intézői ház, aminek falán emléktábla hirdeti, hogy népdalgyűjtő útja során ott szállt meg Bartók Béla. Emellett az allén kialakított nordicwalking-pálya érinti az emlékszobát.

Cimkék

Hasonló tartalmak

Shopping

V26 Képregénybolt

?>

A képregényekért rajongók száma ugyan nem nagy, de azért még mindig akad rá vevő, sőt az Újlipótvárosban lévő V26 saroküzlet a kis, de annál lelkesebb tábor számára minden igényt kielégítő módon kínál mindenféle képregényt.

Gasztró

Meron Budapest

?>

A Podmaniczky Frigyes tér és az Arany János utca környéke megújult, jobbnál jobb helyekből pedig nincs hiány, ahogy ezt a Meron Budapest is igazolja.

Gasztró

Szabad Új Hely

?>

Vagány vegán konyha a Csarnoknegyedben. Röviden így jellemezhetnénk a Szabad Bisztró nagy testvérét, a Szabad Új Helyet, ami egy sokkal tágasabb hely a Király utcaihoz képest, de legalább olyan finom vegán és laktató fogásokkal.

Gasztró

SZÚP

?>

A Szilágyi Erzsébet fasor elején a SZÚP nevű levesező vitamindús és egészséges leveseivel éppúgy kielégíti a közeli általános iskola diákjait, mint az arra sétáló éhes vendégeket. Hiszen a hely nemcsak a környéken hiánypótló, hanem egész Budapesten.

Neked ajánlott

A