A 2021 nyarán balesetveszély miatt bezárt Galerius fürdő újbóli üzemeltetéséhez másfél milliárd forintra lenne szükség. A siófoki önkormányzat 900 millió forintot már elnyert egy pályázaton, a hiányzó összeget ingatlaneladásból teremtenék elő.

A Galerius Élményfürdő és Wellness Központot 2006-ban adták át. A járvány miatti lezárások után, 2021. május 22-én újra kinyitott, de a vendégek a beltéri medencét már nem használhatták, csak a szaunát, a sóbarlangot és a kültéri medencét látogathatták, pénteken, szombaton és vasárnap. A fürdő júniusban bezárt, mint kiderült, tervezési és kivitelezési hiányosságok miatt akadtak problémák az épület tetőszerkezetével, foglalta össze az előzményeket a Termalonline.hu.

Szakértői felmérés alapján kiderült, hogy a fürdőt másfél milliárdnyi forintból lehetne ismét biztonságosan és megfelelő műszaki paraméterekkel üzemeltetni, írja Siófok.hu. A fürdő tulajdonosa, a siófoki önkormányzat két forrásból szerette volna finanszírozni a fürdő felújítását.

Az egyik forrás a turizmusfejlesztési támogatásból elnyert 900 millió forint, a hiányzó százmilliókat pedig egy másik, energetikai pályázatból tervezték biztosítani. Ezt a pályázatot azonban még ki sem írták és azt sem lehet tudni, kiírják-e egyáltalán.

Több megoldás is lehet

A testületnek azonban döntést kellett hoznia, mert a 900 millió forint felhasználásáról szóló támogatási szerződés aláírása esedékessé vált. A testület szándéka egyértelmű: nem hagyják elveszni a 900 millió forintot,

megmentik a fürdőt az utókornak. 

megmentik a fürdőt az utókornak. 

A zárt ülésen született döntés értelmében a hiányzó összeget nagy értékű önkormányzati ingatlanok értékesítéséből pótolják, ezenkívül a fürdőt üzemeltető Balaton-parti Kft. ügyvezetése is megvizsgálja egy „rendelkezésre állási” banki hitel igénybevételének lehetőségét. Szóba kerülhet egy esetleges részbeni közösségi (lakossági, céges) finanszírozás lehetősége is.

Címkék