A 2023-as TEDxBalatonon szereplő témák a fenntarthatóság, innováció, művészetek és inspiráló emberi történetekről szólnak majd. Mutatjuk az előadókat.

Megvannak az idei TEDxBalaton előadói, a lezárult jelentkezési időszak után szakmai zsűri döntötte el, hogy kik adnak majd elő a 2023-as eseményen, június 10-én a balatonfüredi a Balaton Szabadidő és Konferencia Központban.

Tavaly először szervezték meg a TED (Technology, Entertainment, Design – technológia, szórakoztatás, dizájn) globális konferenciasorozatot a tónál. Az esemény lényege, hogy az előadók összesen 18 perc alatt adják át az információt és inspirálják a hallgatóikat. A 2022-es TEDxBalaton előadói között szerepelt amatőr hajóépítő, vegán séf, gimnazista, vízimentő és mesegyűjtő is. Az akkori előadás kapcsán Jeromos atyával, a tihanyi perjellel készült interjúnkat itt olvashatjátok.

A 2023-as TEDxBalatonon szereplő témák a fenntarthatóság, innováció, művészetek és inspiráló emberi történetekről szólnak majd. Előadó lesz Nyáry Krisztián író, aki bemutatja, hogy a Balaton miként vált az identitásunk részévé, amíg Smiló Dávid építész a vöröskőről, Csalár Bence divatszakértő pedig a divat és a testkép problematikáit fogja körüljárni. Guld Ádám generációkutató a különböző generációk Balatonhoz fűződő viszonyáról és ennek konstrukcióiról számol be.

A Balatoni építészet című könyv szerzője, Wettstein Domonkosépítész a hatvanas évek díjnyertes és világszínvonalú tájépítészetéről és legfőképpen az eltérő balatoni fejlesztésekről fog előadást tartani. Ha Balaton, akkor a vitorlázást sem lehet kihagyni, így a Litkey-házaspár, Árpád és Zsuzsi a PÖFF sportegyesület alapítói a vitorlázást mint tömegsportot fogják bemutatni. A kezdeményezésük egyedülálló, hiszen mindenki számára elérhetővé szeretnék tenni a vitorlázás örömét. Ezeken kívül a Balaton történelme sem fog kimaradni a témák közül, ahogy a borok és a gasztró szerelmesei is örülhetnek egy-egy TED-es előadásnak – tudtuk meg a TEDxBalaton közleményéből.

A TEDxBalaton a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program támogatásával és a Kompánia szervezésében jön létre. További infók itt.

Címkék