Rendhagyó túrára indulhatunk a Nagyvázsonytól Kapolcson át egészen Szigligetig csordogáló Eger-víz mentén: a nagyvázsonyi várban, a Művészetek Völgye falvaiban és a patak mentén 11 alkotó 15 tájművészeti munkája látható. A HÍD Tájművészeti Ösvényen olyan szobrok és installációk láthatók, melyeket a táj, a helyi jellegzetességek és az itt élők történetei inspiráltak.

Az Eger-víz egy több mint 30 km hosszú patak, ami Nagyvázsonytól Kapolcson és Monostorapátin át folyik, és Hegyesd, Tapolca-Diszel és Nemesgulács irányából éri el Szigligetet. Aki járt már a Művészetek Völgyében, biztosan pihent már a partján, vagy gázolt át rajta.

Április végétől színes installációk, tájművészeti alkotások láthatók a nagyvázsonyi várban, illetve a Malmok Völgye túraútvonal Vigántpetend és Monostorapáti közötti szakaszán. A természet és a művészet találkozásából megszületett Tájművészeti Ösvény gyalogosan is bejárható, a műveket egy alkotói hét keretében készítették el nemzetközi hírű, fiatal pályakezdő és helyi művészek, valamint a kapolcsi Kunszt Kollektív művészetterápiás csoport tagjai Kovács Rózsa ötletgazda vezetésével.

Szurdi Éva–Szabó Eszter Békák című alkotása a nagyvázsonyi vár udvarán látható, a többi művet a mintegy 3-3,5 kilométeres túraútvonal bejárásával lehet megnézni. Balázs Péter Varsa nevű alkotása a vigántpetendi új fahídnál, a Kunszt Kollektív Pomponhídja Kapolcson, a Kőszegi hídnál látható, a mestereket és játszótereket megálmodó Kő Boldizsár Patakmeghajtású óriásszobrok című installációja pedig a monostorapáti hídhoz került.

A szabadtéri kiállítás az „Eger-víz patakművészeti őrség 13 településen a Balaton északi partján” elnevezésű projekt része, amelynek ötletgazdája és vezetője Márta István zeneszerző, a Művészetek Völgye (korábban Kapolcsi Művészeti Napok) alapítója. A rendezvénysorozat során 26 helyszínen 30 kulturális programra és 11 túrára kerül sor többek között Nagyvázsonyban, Pulán, Vigántpetenden, Kapolcson, Taliándörögdön, Monostorapátiban, Hegyesden, Tapolca-Diszelben és Szigligeten.

A projekttel a környező települések önkormányzatai, civil szervezetei, iskolái a kultúra, a művészet, a tudomány és az oktatás segítségével hívják fel a figyelmet az élővizek fontosságára a jelen és jövő generációi számára.  

Koncerteket is rendeznek és szemléletformálási projektek is születnek az „Eger-víz jövőjéért” címmel: elkészül a vízgyűjtő terület problématérképe, lesznek jövőkép, vízmegtartási- és kiskertes workshopok, mezőgazdasági szakmai programok, a veszprémi Pannon Egyetem kutatást készít a helyi lakosok és a patak kapcsolatáról, és a patak melletti közös szemétszedésre is sor kerül.

A projektről itt írtunk részletesen. 

A HÍD Tájművészeti tanösvényen látható művek listája: 

1) Szurdi Éva–Szabó Eszter: Békák, nagyvázsonyi Kinizsi-vár (udvar)
2) Tóth Tamás: Almafa, Vigántpetend határa
3) Balázs Péter: Varsa, Vigántpetend, új fahíd
4) Becskei Andor: Posztó, Vigántpetend, Fejfájós kút
5) Turcsány Villő: Zsilip-szálak, Kapolcs, Kőszegi malom
6) Kunszt Kollektív: Pomponhíd, Kapolcs, Kőszegi híd
7) Kunszt Kollektív: Pletykakő, Kapolcs, Csóromi mosó
8) Szirmai Nóra: Lassan, Kapolcs, Kalapos híd
9) Szurdi Éva: Összeköttetés, Kapolcs, Malomsziget
10) Kövics Milán: Padok, Kapolcs, Malomsziget
11) Tóth Eszter: Csomópont, Kapolcs, Császár-híd
12) Becskei Andor: Reflexió, Kapolcs, Walter-malom
13) Freund Éva: Légzsilip, Kapolcs, Mezriczky-malom
14) Szanyi Borcsa: Engesztelés, Kapolcs, Sándor-malom
15) Kő Boldizsár: Patakmeghajtású óriásszobrok, Monostorapáti híd
 

Címkék