A Veszprémi Érsekség tulajdonában lévő 18 műemléki épület homlokzata és tetőszerkezete újult meg a 2020-tól egészen 2025-ig tartó, a veszprémi várnegyed megújítását célzó beruházás első üteme során. Újra megnyíltak a Biró-Giczey Ház, a Körmendy Ház, a Szent Mihály Főszékesegyház és az Érseki Palota egyes terei, elvarázsolt kertekben sétálhatunk, és elindult a Work In Progress 2023 kiállítás is, amely vezetett séták során enged betekintést a felújítás kulisszái mögé.

Május 12-re lebontották az összes állványzatot és darut a várban, és a védőrétegként lefektetett aszfaltot is visszabontották a Vár utcában. Több épület, így a Biró-Giczey Ház, a Körmendy Ház, a Szent Mihály Főszékesegyház és az Érseki Palota egyes terei is látogathatók, és megújult a Nagyszeminárium, a Körmendy Ház és a Biró-Giczey Ház kertje is.


A kivitelezési munkák az idén szünetelnek, csak olyan feladatokat végez el a beruházó, amelyek nem zavarják a látogatókat.

Az egészen 2025-ig tartó projekt végéig mintegy 35 ezer négyzetméter épített és 10 ezer négyzetméter szabad terület, kert újul meg.  

A felújított várnegyed képeiért kattintsatok a galériára! 

Sisakos túrák a várban – Elkezdődött a Work In Progress kiállítás

Május 12-én elindult a Work in Progress 2023 (WIP’23) programsorozat is. A Körmendy Házban és a Biró-Giczey Házban hagyományos kiállítások várják a látogatókat, a „sisakos” túrák résztvevői pedig az építkezés mostani szakaszában látható kuriózumokat is felfedezhetik, és betekinthetnek a színfalak mögé. A rendhagyó kiállítás célja, hogy az építőipari és restaurátori munkálatok ne távol tartsák, hanem éppen közelebb engedjék a látogatókat a megújuló várnegyedben.

A túrákról és a regisztrációról itt találtok bővebb információt. 

Címkék