Új E-hajó és vitorláskikötő nyílik május 31-én Balatonvilágos Aliga Port néven a volt Club Aliga területén. A 47 hektáros területre, amely teljesen átjárható lesz, üzleteket és éttermet terveznek, a strand pedig június 15-én nyílik meg, és ingyenes lesz.

A hírt a beruházó Pro-mot Hungária Kft. és a fejlesztő Bayer Property Ingatlanfejlesztő Zrt. közölte az MTI-vel. Az Aliga Ligetnek nevezett projekt első ütemeként a 213 téliesített hajóhellyel rendelkező Aliga Port készült el 8 hónap alatt.

A 47 hektáros területre további beruházásokat terveznek. A fejlesztők a közelmúltban bemutatták a lakosságnak a kikötő mellett a központi közösségi tér végleges koncepciótervét: az Agóra-téren étterem, delikátesz, szuvenírbolt, borszaküzlet és bár, hajós- és horgászbolt, valamint egyéb szociális létesítmények, szolgáltatások kapnak helyet.

Felújítják a régi mozit, és a tervek között szerepel sportpályák, erdei sétányok, pihenőhelyek létesítése is. A közlemény szerint a teljes terület átjárható lesz, megmaradnak a közparkok. Június 15-én megnyitják a terület strandját, ahová ingyen lehet majd bejutni.

A fejlesztők közel 1 milliárd forint értékben ajánlanak fel közcélú támogatást gyalogos- és kerékpárút kialakításra, útburkolat felújításra, magasparti kilátó és sétány kialakításra, közintézmények felújítására, új orvosi rendelőnek is helyet adó intézmény megépítésére, és a község támogatására. A teljes, 47 hektáros területet érintő beruházások értéke meghaladja a 100 milliárd forintot, melyből közel 10 milliárd forint értékű közcélú infrastrukturális fejlesztést terveznek.

A balatonvilágosi Magasparton társasházak építését tervezik, hosszabb távon 3-5 csillagos kereskedelmi szálláshelyek kialakítása is várható. "A lakóépület-fejlesztés a löszfal szélétől több mint 50 méteres távolságra, a löszfal állékonyságát semmilyen módon nem befolyásolva kerülne elhelyezésre a talajmechanikai szakértői vizsgálatok és szakvélemények együttes figyelembevételével"  írja a Magyar Építők. A beruházó semmilyen beavatkozást nem tervez a löszfalon, egyedi elrendezésben, az omlásveszélyes biztonsági zónán kívül kívánja a társasházakat megvalósítani.

Az eredeti terv nem valósult meg

A Club Aliga területére tervezett kikötőépület építésével szemben az Aligai Fürdőegyesület 2022 novemberében jogvédelmet kért, többek között azért, mert „végleg elzárná a Balatont és annak látványát is a park maradék területéről”. A bíróság döntése alapján 2023 márciusában felfüggesztették az építési munkálatokat. Az egyesület hasonlóan járt el az aligai magaspart tetejére tervezett 105 lakásos társasház esetében is, melynek már az építési engedélyt engedélyt is visszavonta a Pécsi Törvényszék.

A címlapképünk illusztráció. 

Címkék