1923-ban, 100 éve épült fel a tihanyi hajóállomás mellett az egykori Sportszálló. Az épület, mely sok évig elhanyagolt állapotban volt, ma a Sport Terrace Tihany nevű vendéglátóhelynek ad otthont. Május 27-én ingyenes kiállítás nyílik, amely az épület elmúlt egy évszázadának állít emléket.

Az 1922-23-ban épült, a Borbíró-Bierbauer Virgil és Mikle Károly tervezte Sportszálló az egykori fürdőtelep egyik legszebb épülete volt. A kerek, rondellaszerű épület végül inkább vendéglőként vált ismertté, mint szállóként. A szállóban később diszkó működött, 1992 nyara után végleg bezárt, majd a 2000-es évekre magára hagyták az épületet. Sokáig enyészet volt itt az úr, hiába gondozta a környező Fürdőtelepet az önkormányzat - írtuk korábbi, megmentésre váró balatoni épületeket bemutató cikkünkben

Gyerjabin Péter vállalkozó 2019 nyarán bérelte ki a szállót,megkezdte a felújítását, és megnyitotta a Sport Terrace Tihany nevű vendéglátóhelyet. „Idővel bokrok és fák nőttek ki a tetőn, ezernyi pók szőtte tele az épület sarkait. A Sport felirat is alig látszott ki az épület tetején kinőtt akácfák miatt” – mondta a hirbalaton.hu-nak a vállalkozó. 

Az épületet az állagmegóvás mellett anyagi lehetőségeikhez mérten folyamatosan fejlesztik. Az egész évben nyitva tartó vendéglátóhely az elmúlt években folyamatosan nyeri vissza egykori szerepét, fontos találkozóhelye a tihanyiaknak és a nyaralóknak.  

Az évforduló alkalmából a Sport Terrace Tihany üzemeltetői összegyűjtötték az elmúlt évszázad ikonikus képeit, pillanatait, illetve a felújítás és üzemeltetés meghatározó momentumait. A kiállítás megnyitóját és az ahhoz kapcsolódó ünnepséget 2023. május 27-én, 19.30-kor tartják.

Az eseményen Sebestyén Ivett bárzongorista előadása várja a vendégeket. A molinókiállítás megtekintése ingyenes, aki a vacsorán is részt venne, a Facebook-eseményben talál részleteket az asztalfoglaláshoz.

Címkék