Milyen jegyet kell venni, ha rendelkezünk országbérlettel, és leugranánk InterCityvel a Balatonra? Milyen lehetőségeink vannak, ha a kutyát is magunkkal vinnénk? Megkérdeztük a MÁV-Start Zrt-t az aktuális szabályokról és a díjszabásról.

Sok a félreértés a vármegye- és az országbérletek használatával kapcsolatban a Balatonnál közlekedő vonatok esetében. A MÁV-START Zrt. közleménye szerint az InterCity vonatokra nem érvényes a vármegye- és az országbérlet, de számos más balatoni vonaton ki lehet használni az új bérlet nyújtotta kedvezményeket. A főváros és a Balaton között a több, sűrű megállási rendű, jellemzően 1-2 óránként közlekedő InterRégió vonatokon kivétel nélkül érvényesek az országbérletek.

Vármegyebérlettel igen, országbérlettel nem

Megkerestük a MÁV-START Zrt.-t, hogy segítsenek eligazodni a bérletek és a vonattípusok között: 

„Az országbérlet nem vehető igénybe hosszabb utazás részbeni fedezésére sem feláras, sem felár nélküli vonaton, tehát a teljes útra meg kell váltani a menetjegyet és a helyjegyet a főváros és a Balaton közötti feláras vonat (IC, expressz) esetében" – válaszolták megkeresésünkre.

„Az országbérlet nem vehető igénybe hosszabb utazás részbeni fedezésére sem feláras, sem felár nélküli vonaton, tehát a teljes útra meg kell váltani a menetjegyet és a helyjegyet a főváros és a Balaton közötti feláras vonat (IC, expressz) esetében" – válaszolták megkeresésünkre.

Azt írták, „vármegyebérlettel azonban nem feláras vonatot igénybe lehet venni egy utazás részbeni fedezésére, így az adott megyére érvényes bérlet mellé csak a vármegyén kívüli szakaszra kell jegyet venni."

Egy példa: Fejér vármegyei bérlet tulajdonosaként Székesfehérvárról Balatonfüredre lehet úgy utazni személyvonaton, sebesvonaton, Katica vagy Vízipók InterRégión, hogy a bérlet mellé – a már Veszprém vármegye közigazgatási határán belül lévő első megállóhelytől, – Balatonfőkajár felsőtől (Vízipók IR esetén Balatonakarattyától) Balatonfüredig rendelkezünk jeggyel.

Fontos, hogy előre (már az utazás megkezdésekor) rendelkezni kell a megyehatáron túli útszakaszra érvényes összes menetjeggyel vagy bérlettel. A vármegyén kívüli szakaszra eső menetjegy megvásárlása a vonaton már csak pótdíj felszámítása mellett lehetséges, amennyiben a felszállás helyén egyébként lett volna jegyvásárlási lehetőség.  

személyvonatok és sebesvonatok mindegyike felármentesen használható, így a Déli->Parti, a Katica és a Vízipók InterRégiókon is.

Balaton és a Tópart InterCity-k esetében Siófok és Keszthely, illetve Siófok és Nagykanizsa között a kijelölt, nem InterCity-minőségű kocsik a felármentesek, tehát a tómenti utazáshoz használhatóak.  

Hozzátették azt is, hogy várhatóan július elsejétől az InterCity-ken is lehet majd utazni az új díjtermékekkel. Addig is itt található, bővebb, térképekkel illusztrált információ. 

Mutatjuk a konkrét vonatokat is

A fentiek a konkrét vonatok esetében a következőt jelentik: A Balaton és a Tópart InterCity-k esetében ez azt jelenti, hogy Siófok és Keszthely, illetve Siófok és Nagykanizsa között a kijelölt, nem InterCity-minőségű kocsikon utazhatunk ország- és vármegyebérlettel.

A Kék Hullám expresszvonatok Balatonalmádi és Tapolca, a Jégmadár expressz pedig Balatonaliga és Fonyód között vehető igénybe ország- és vármegyebérlettel. 

személyvonatok és sebesvonatok mindegyike felármentesen használható, így a Déli->Parti, a Katica és a Vízipók InterRégiókon, valamint a Tanúhegy, Lesence és Fenyves sebesvonatokon és a balatonfenyvesi kisvasúton az új bérletfajtával is lehet utazni.

Az orszagberlet.hu weboldalon már külön Balaton menüpontban tájékoztatnak az új bérletek igénybevételi lehetőségeiről.

Volánbusz Budapest és a Balaton között mindkét irányban naponta néhány alkalommal közvetlen autóbuszokat is indít, melyekre az országbérlet is érvényes. Az autóbuszokkal többek között a tó északi partján fekvő Balatonkenese, Balatonalmádi, Balatonfüred, Tihany, Révfülöp, Keszthely, Hévíz, illetve a déli partján elhelyezkedő Siófok, Balatonlelle, Balatonboglár települések is elérhetőek a fővárosból. 

Ha kisállattal utazunk, ezek a szabályok

A kézipoggyászra vonatkozó általános szabályok megtartásával az utas csomagban élő állatot is bevihet a vasúti kocsiba, ha a csomagolás (kosár, ketrec, láda) biztosítja, hogy az állat abból az utazás során nem szabadulhat ki, és a csomagolás alkalmas arra, hogy az utasokat, az utasok ruházatát és kézipoggyászát, valamint a vasúti berendezéseket megóvja, tájékoztatott minket a MÁV-Start Zrt.

Pót- és helyjegyköteles (InterCity, Railjet, EuroCity, EuroNight), helyjegyköteles (expressz) vonat másodosztályú kocsijában a kisállatok – kutyák, macskák és egyéb kistestűek – csak zárt hordozóeszközben való szállítása engedélyezett.  

Kutyák szállítása lehetséges az InterCity-ken, amennyiben az állat hordozóban utazik. Ez a szabályozás korábban is létezett, nem az ország- és vármegyebérletekkel lett bevezetve. A tavalyi szezonban ugyanúgy helyjegykötelesek voltak a balatoni InterCity-k, így a balatoni kutyás utazást szintén nem befolyásolta az új bérlettermékek bevezetése.

Zárt szállítóeszközben történő szállítás kivételével kutya csak a helybiztosítás nélküli 2. kocsiosztályú személykocsiba vihető be. Az előbbiektől eltérően a kutya zárt szállítóeszköz nélkül, szájkosárral és pórázon vezetve is szállítható. A vasúttársaság kizárólag a zárt szállítóeszköz nélkül szállított kutya szállításáért számít fel viteldíjat. A kilométer-távolságok összeadására vagy a viteldíj külön számítására az általános szabályok érvényesek.

fülkés kocsi egy fülkéjébe legfeljebb 2 utas vihet be kutyát. A fülkés kocsi fülkéjébe a kutya csak az ott ülő valamennyi utas beleegyezésével vihető be. Az Üzletszabályzatban rögzített kivételekre figyelemmel, nem vihető be élő állat az étkezőkocsiba. 20 kg-nál nehezebb, nagytestű kutya csak a személykocsi peronján szállítható. További információt itt találtok

Június 16-ig előszezoni menetrend van érvényben

Az előszezonban a téli menetrendhez képest több InterCity-kocsi és motorvonat állt forgalomba, a Déli pályaudvar és Keszthely között közlekedő Balaton InterCity vonatokon bisztró is található. Bővülnek a kerékpárszállítási lehetőségek, és a Balaton 24/72 napijegyek április 29-től október 31-ig minden nap megvásárolhatók, a tavalyi évhez hasonló áron és felhasználási lehetőséggel.

Volánbusz Budapest és a Balaton között mindkét irányban naponta néhány alkalommal közvetlen autóbuszokat is indít, melyekre az országbérlet is érvényes. Az autóbuszokkal többek között a tó északi partján fekvő Balatonkenese, Balatonalmádi, Balatonfüred, Tihany, Révfülöp, Keszthely, Hévíz, illetve a déli partján elhelyezkedő Siófok, Balatonlelle, Balatonboglár települések is elérhetőek a fővárosból.

Címkék