Június 17-én, szombaton nyílt a Tihanyi alapítólevél személyesen című időszaki kiállítás a Tihanyi Bencés Apátságban, a Magyarország első eredetiben fennmaradt okmányát külön erre a célra tervezett vitrinben állítják ki. Az élményszerű tárlat augusztus 31-ig lesz látható.

Az apátsági múzeum állandó, történeti kiállításához kapcsolódó Tihanyi alapítólevél személyesen című időszaki kiállításával az apátság célja, hogy a Pannonhalmi Főapátsági Levéltárban gondosan őrzött, állatibőr-hártyára írt alapítólevél "élményszerűen megismerhető" legyen a látogatók számára – írja az apátság közleményére hivatkozva az MTI.

A kiállítás bemutatja az apátság megalapításának történeti körülményeit, az apátság birtokrendszerét, a birtokokon zajló sokszínű munkát és az azt végző népességet is.

A tárlat központi része a tihanyi apátság alapítólevelének szentelt terem, ahol sötétre burkolt falak között és kiemelő világítás fényében installálták az oklevelet, a biztonsági és műtárgyvédelmi szabályok legkörültekintőbb betartásával. Az intézkedések részeként egy speciális vitrint terveztetettek és gyártottak a kiállítótérbe. A kiállítás végén a múzeumpedagógiai foglalkoztatóban a gyerekeket egy nagy társasjáték várja.

A Tihanyi alapítólevél személyesen című kiállítás része a Tihanyi Bencés Apátsági Múzeum látogatói útvonalának, amely a barokk templom melletti látogatóközpontból a bemutatkozó filmmel indul.

A Tihanyi Bencés Apátság közleménye szerint a tihanyi bencés szerzetesközösség számára az oklevél nem csupán anyanyelvünk első emlékének őrzője, hanem az apátság gyökereinek szimbóluma, ezeréves alapításának letéteményese is, ezen túl pedig páratlan történeti forrás is.

Levendulás programok és vezetett séták a Tihanyi Bencés Apátságban

Az apátság, amelynek épületét nemrég újították fel, több rendezvényt is szervez a Tihanyi alapítólevél és korának élményszerű bemutatására: június 24-én, a Múzeumok éjszakájának napján két 20 és 21 órakor szakvezetés indul a látogatóközpontból. A túrákon korabeli gregorián ének csendül fel, valamint az érdeklődők "találkozhatnak" I. András királlyal és lovagjaival és a szerzetesek által készített italokat, ételeket is megkóstolhatják.

Júliusban és augusztusban is lesznek speciális vezetések, életmódtörténeti és nyelvészeti fókusszal. Ezen kívül ingyenes hangversenysorozattal és levendulás programokkal is készülnek, szerepel az apátság közleményében.

Bővebb információt a programokról a www.tihanyiapatsag.hu weboldalon találtok.

Címkék