A néhány éve a kontinens legszebben felújított településének járó Európai Falumegújítási Díjat elnyert Tihany ékköve a bencés apátság, ami a Visszhang-dombról tekint a Belső-tóra és a déli partra. 

Emellett kultúrtörténeti érdekesség, hogy első nyelvi szórványemlékünk az apátság 1055-ből származó alapítólevele: még I. András alapította, akinek a kriptája ma is megtekinthető az épületben. A királysírok mellett pedig kiállításoknak, koncerteknek és egyéb kultúrprogramoknak is otthont ad az apátság, nem beszélve a barátok által néhány éve átvett szomszédos Rege Cukrászdáról
Az elmúlt években mind az apátsági templom, mind az odavezető lépcső, az apátsági magtár (jelenleg művelődési ház), illetve a Visszahang-domb környezete is megújult. A Belső-tó partján található majorságba is érdemes elsétálni.

TippHabár a „Fehérvárra menő hadiút” után minden bizonnyal a Pogány Madonna a második, ami minden magyarnak az apátságról eszébe jut – valójában soha nem volt itt ilyen szobor. Keresése helyett érdemes inkább ide kattintani, ha körbenéznétek 3D-ben.

Címkék