A régi magtárépületek sok építész, és később szállásadó fantáziáját megmozgatták: a tágas terek, a múlt és a jelen találkozása számos lehetőséget kínál, akár kulturális térről, akár vendégházról van szó. Magtárból átalakított, Balaton-környéki épületeket mutatunk be.

Magtár Rendezvényterem, Alsóbogát

Villa Bogart egy hét épületből álló szállás- és rendezvényterem-együttes a régen Festetics-Inkey birtokként működő területen, Alsóbogáton (Fonyódtól kevesebb mint 40 perc autóútra elérhető). A korábban valóban magtár funkciójú épület a kastélykertben található


Eredetiben meghagyott falait az üveg- és faanyagok egészítik ki. A tetőt egy betonra felhúzott fém-üveg megoldással oldották meg, az üvegbe pedig napkollektorok is kerültek. Az MM Művek által tervezett épület 2022 novemberében a Média Építészeti Díja Közönségdíj Épület kategória győztese lett.  

Részletesebben ebben a beszámolónkban olvashattok a nevét megtartó Magtár rendezvényteremről és a Villa Bogartról.

Késa magtár, Látrány

Balatonlellétől 10 percnyi autóútra, Látrány település külterületi részén egy háromszintes, magtárból kialakított, saját, zárt kerttel rendelkező vendégház áll a gyümölcsösök, szőlőbirtokok és a nyaralók között. 

Az épület 1956-ban létrehozott Balatonboglári Állami Gazdaság, a BB tulajdonában volt, mielőtt rusztikus stílusú vendégházzá alakították. A Késa magtár akár 9 fős társaságoknak, családoknak is ideális, a zárt kertre néző, tágas teraszon el lehet bújni a nyári nyüzsgés előtt.  

A vendégházról itt írtunk.  

Kerényi Imre Kult-Magtár, Balatonalmádi

A Balatonalmádihoz tartozó Vörösberény kolostorának története a XVII. századig nyúlik vissza, ekkor lett a terület a jezsuita rend tulajdona. A rendház és a szomszédos magtár a XVII-XVIII. században épült, az ingatlanok 2017-ben kerültek a városhoz. A Magtárat a Veszprémi Petőfi Színház tölti meg élettel, a márciusban megújult kolostorkert épülete rendezvényeknek, kiállításoknak, kulturális eseményeknek ad otthont.

Hunyady Bat Barn, Kelevíz

Gróf Hunyady József és Almásy Katalin grófnő Olaszországból és Belgiumból költözött a Hunyady család ősi somogyi birtokára, ahol egy 1900-ban épült magtárat alakítottak át egy bájosan rusztikus, de abszolút komfortos, háromszintes vendégházzá. 

Az öt hálószobás, saját kerttel rendelkező, 350 négyzetméteres vendégházban tíz személyt tudnak kényelmesen elhelyezni, de arra is van lehetőség, hogy csak egyetlen szobát béreljetek ki. A szálláshelyet Kelevíz településen, Balatonmáriafürdőtől fél óra autóútra található.

Itt találtok további információt.  

Apátsági magtár (Németh László Művelődési Ház), Tihany

Az eredetileg magtárként funkcionáló tihanyi Németh László Művelődési Ház Callmeyer Ferenc és Tóth Kálmán nevéhez fűződik. A későbarokk, háromszintes, nyeregtetős műemléket 1963-ban alakították át mozivá és kultúrházzá – funkciót kellett találni az épületnek, hogy megmentsék. A belső fafödémeket akkor vasbeton lemezre cserélték. Az épület nemrég kívül-belül megújult.

Címkék