Számos változás lép életbe 2023. július 1-től a MÁV-START és a GYSEV járatain: megszűnnek az IC-pótjegyek és a gyorsvonati pótjegyek, a helyükbe új, egységes árazású helyjegyek lépnek. Az országbérletek is felhasználhatók lesznek az IC- vagy más helyjegyköteles vonatok másodosztályán történő utazáshoz. Az okosjegyek árazása is igazodik az új díjszabási rendszerhez.

Az eddigi IC-pótjegyek megszűnnek, a funkciójukat pedig egységes árazású helyjegyek veszik át, amelyek megváltásával az országbérlettel rendelkezők is utazhatnak az IC-vonatokon, írja közleményében a MÁV-START Zrt. Az IC-helyjegy elővételben – azaz a vonatindulás napját megelőző napig megváltva – egységesen 650 Ft, az utazás napján megváltva pedig 990 Ft lesz. A prémium (1+) osztályra szóló helyjegyek ára egységesen 1990 Ft lesz.

Július elsejét követően a nem IC-minőségű kocsikból álló, de helyjegyköteles vonatokon, illetve vonatrészeken egységesen 300 forintra módosul a helyjegy ára.  

További változás, hogy az országbérlettel rendelkezők – a megfelelő helyjegy megváltásával – utazhatnak az IC- vagy más helyjegyköteles vonatok másodosztályán. A vármegyebérlet viszont továbbra sem lesz érvényes a helyjegyköteles vonatokon, illetve szakaszokon. Az első és prémium (1+) osztályon pedig sem a vármegye-, sem az országbérlet nem lesz felhasználható az utazáshoz, még a kiegészítő jegyek megvásárlása esetén sem.

Drágábbak lesznek a 30 km-nél rövidebb távolságra szóló jegyek

Szintén módosul a kilométeralapú menetjegyek díjszabása. Július 1-jétől 10 kilométer távolságig 400 Ft, 10,1-15 km között 450 Ft, 15,1-20 km között 500 Ft, 20,1-25 km között 550 Ft, 25,1-30 km között 600 Ft lesz a teljesárú, egy útra szóló menetjegyek ára a helyközi közlekedésben a MÁV-START, a Volánbusz, a MÁV-HÉV és a GYSEV járatain egyaránt.

kedvezményt tartalmazó menetjegyek ára a fentiekkel arányosan módosul, a bérletek és a 30 kilométernél nagyobb távolságra szóló menetjegyek jelenlegi ára viszont továbbra is megmarad.  

Átalakulnak az Okosjegyek is. A 2021-ben bevezetett, jelentős kedvezményt nyújtó, kizárólag a MÁV appban és az új Elvirában kapható jegytípus idén március óta minden belföldi InterCity vonatra kapható. A legfontosabb változás, hogy az Okosjegy július 1-jétől csak elővételben lesz megváltható, az utazás napján már nem.

Változik az Okosjegy visszaválthatósága is: az Okosjegy az érvényesség kezdete előtt legkésőbb 12 órával váltható vissza. A helyjegyárak változása miatt az Okosjegyek ára is változik, a korábbi kettő helyett pedig csak egy díjszint lesz. Az árak különböző mértékben változnak, de többségében nem emelkednek a korábbi magasabb díjszint fölé, sőt esetenként alacsonyabbak, mint a korábbi alacsonyabb díjszintű ár. 

Az új díjszabályozással kapcsolatos tudnivalók megtekinthetők a vasúttársaság honlapján, a Belföldi utazás/üzletszabályzat menüpontban. Az orszagberlet.hu weboldalon tájékozódhatnak az utasok a júliustól országbérlettel is igénybe vehető InterCity- és helyjegyköteles vonatokról, a Balaton menüponton belül pedig hasznos információk, javaslatok érhetők el az igénybe vehető vonatokról.

Címkék