Az augusztus 19-től 27-ig tartó BALATORIUM Ökológiai-Kulturális Hét ingyenes programjai a Balaton aktuális ökológiai kihívásaira hívják fel a figyelmet. Örvényesen, a szabadstrandon több workshop és vezetett séta, a tihanyi Balatoni Limnológiai Kutatóintézetben nyílt nap lesz, a salföldi Bánya KERTben pedig bemutatják a Balaton Hangjai lemezt, ami 12 hazai előadó közreműködésével született meg.

Az Ökológiai-Kulturális Hét programjai augusztus 19-én egy ökológiai szemléletű gasztronómiai eseménysorozattal, a BALATORIUM Menüvel kezdődnek. Balaton környéki vendéglátóhelyek és éttermek a szabadonbalatonnal együttműködve olyan étel- és italkóstolókkal készülnek, amelyek a balatoni régió ökológiai kihívásait szemléltetik a konyhai alapanyagoktól kezdve, a tóban lezajló folyamatokon keresztül az élelmiszerellátási láncok kérdéséig.

Mi a BALATORIUM?

A BALATORIUM a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program kiemelt ökológiai-művészeti-kulturális projektje, amely a PAD Alapítvány koncepciója alapján és szervezésében jött létre. A két éve tartó programsorozat kulturális és művészeti eszközökkel mutatja be a Balaton és térségének ökológiai összefüggéseit.

A projekt szervezői a lehető legtöbb megközelítésben zenén, beszélgetéseken, workshopokon, lassú tájbejárásokon, művészeti aktivitásokon és gasztronómiai programokon keresztül mutatnak rá a Balaton sérülékenységére.  

A Salföldi Bányában, ugyancsak szombaton, augusztus 19-én,15 órától tartják a Balaton Hangjai lemezbemutató koncertet. A BALATORIUM projektben létrejövő nagylemezre 12 hazai előadó írt számokat a Balaton hangmintáit felhasználva. A koncerten Дeva, a Jazzbois, a Wave of Sound, Onakom és Hegedűs Józsi lép fel. Érdemes a helyszínre jóval a koncertek előtt érkezni, hiszen a szabadonbalaton bárban algafröccsök mellett beszélgethettek ökológusokkal, de lassú tájbejáráson is részt vehettek majd.  (A tematikus albumról itt írtunk részletesebben.)

A BALATORIUM Ökológiai-Kulturális Hét keretében tart nyílt napot a Balatoni Limnológiai Kutatóintézet Tihanyban augusztus 25-én, pénteken. A látogatók betekinthetnek az intézetben folyó munkába, bejárhatják a laboratóriumokat és megismerhetik a tó őshonos és invazív fajait is. Nyílt napot tart ugyanezen a napon a Magyar Képzőművészeti Egyetem is, melynek keretében megismerhetitek a tihanyi Belső-tó partján található Somogyi József művésztelep történetét és hétköznapjait, valamint az egyetem hallgatóinak változatos alkotói folyamatait.

Augusztus 26-án és 27-én az örvényesi szabadstrandon beszélgetéseken, workshopokon és gyermekprogramokon keresztül ismerkedhettek meg a tó ökológiai kihívásaival, ezenkívül nádból és más természetes anyagokból készült vízi járművekkel is hajózhattok

A parton SLOWWALK sétákon is részt vehettek, és a környéken található Balatonbarát kert projekt mintaveteményest is bejárhatjátok. Ellátogat a strandra a MOME is, ahol a vendégek megtudhatják, hogy az egyetemisták hogyan ötvözték az ökológiai folyamatokat a dizájnnal, installációk és adatvizualizációk formájában, és milyen edukációs tananyagot fejlesztettek középiskolai hallgatóknak a Bakony-Balaton Környezetvédelmi Oktatóközponttal együtt. 

A részletes programokról itt olvashattok.

Címkék