Augusztus 10. és 12. között zenészek, írók, költők és slammerek töltik meg a Keszthely és Hévíz közelében található Szentgyörgyvár utcáit és tereit a háromnapos Margófeszten.

Augusztus 10-én, csütörtökön az idén debütáló MVM Backstage beszélgetéssorozat első állomása indítja a MargófesztetOtt Anna az este közösen koncertező Beck Zoltánnal és Grecsó Krisztiánnal beszélget dalokról, szövegekről és alkotási folyamatról. Az első napra látogatók megtanulhatják a zalai nyújtott rétes készítésének titkát, balatoni eredetmítoszokat idézhetnek fel Boldizsár Ildikó mesekutatóval, válogathatnak a Bookline Terasz speciális, kedvezményes könyv kínálatából, este pedig a Slow Village-ből ismert zalai MC, glsch szólóban mutatkozik be. A beck@grecsó formációt az Analog Balaton követi, éjjel pedig mozi, klasszikus zenei koncert vagy csillagvizsgálat  közül választhatnak a fesztiválozók – írja a fesztivál sajtóközleményében.

A fesztivál második napján Reziben egy rendhagyó bormustrával, Szentgyörgyváron pedig a Sántakutya sorozatban a környék igaz történeteivel és mesélőikkel indul a nap. Hagyományos zalai édességeket lehet majd készíteni és kóstolni a helyiek konyhájában, kora este Fazekas Gergely zenetörténész a Dalszerelőműhelyben szedi izgalmas ízekre Krúbi Szív című dalát, Tompa Andrea pedig többek között egy sok nevű lányról és az emlékezetről mesél majd a templomkertben. Este fellép a Sorbonne Sexual, a dalszövegekről, mint novellákról gondolkozó Galaxisok, Kiss Tibor pedig az Aranyakkord koncertjén zenél a zalai ég alatt. Néhány éve a budapesti Margó Irodalmi Fesztiválon lépett fel először együtt a költő, Pion István és Vranik Krisztián zenész, akik most közös lemezen dolgoznak, amit elhoznak Zalába.

Az utolsó napot keszthelyi irodalmi sétával vagy kányavári vízitúrával kezdhetik a résztvevők, uzsonnára pedig történetekkel fűszerezett termelői gasztropikniket kínál a fesztivál. Lesz helytörténeti séta Szentgyörgyváron, a gyerekeket bábszínház várja, a templom előtti fák árnyékában pedig Visky András, a Kitelepítés című regény szerzője beszél majd családról, elszigeteltségről és hitről. A döntően versfeldolgozásairól ismert A Bence kalandjai nyitja az utolsó estét, aztán a létezés kérdéseit költőien firtató Platon Karataev lép a Nagyszínpadra, majd a fesztivált a Fran Palermo koncertje zárja.

A Margófeszt teljes ideje alatt megtekinthető a We Love Balaton Analógia című fotókiállítása

A fesztivál Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program, az MVM, a Petőfi Kulturális Ügynökség, valamint a Bookline támogatásával valósul meg. Jegyek és további infó itt.

A Margófesztnek a We Love Balaton hivatalos médiapartnere.

Címkék