Az Oliva kertje önmagában mesébe illő, de idén április óta már rooftop bárjában is élvezhetjük a várnegyedre nyíló csodás kilátást. Ha pedig teljesen elkapott minket a hely varázsa, akkor még szállást is foglalhatunk a smart megoldásokkal, mégis klasszikus eleganciával működő Oliva Hotelben.
Mediterrán varázs
Az étterem kapuján belépve egy igazi elvarázsolt mediterrán mesevilágban találjuk magunkat, a zegzugos, virágos kerthelyiség a leanderekkel, a fügefákkal, a repkénytől zöldellő falakkal és a hangulatos esti világítással
igazi zöld oázis a történelmi belváros közepén.
igazi zöld oázis a történelmi belváros közepén.
A három helyiségből álló boltozatos belső tér otthonos, mégis elegáns enteriőrjében nagyobb társaságok is remekül megférnek, de romantikus vacsoráknak és meghitt családi találkozóknak is tökéletes helye lehet.
Ha pedig nem lenne épp elég nehéz választani, hol foglaljunk helyet, akkor még nem is mentünk fel a rooftop bárba, mely idén áprilisban nyitotta meg kapuit az Oliva tetején.
Ha szeretnénk gyönyörködni a várnegyedben, miközben az izgalmas koktélok, a mediterrán és balatoni borok, pezsgők és finom snackfogások közül válogatunk, akkor itt a helyünk.
Ha szeretnénk gyönyörködni a várnegyedben, miközben az izgalmas koktélok, a mediterrán és balatoni borok, pezsgők és finom snackfogások közül válogatunk, akkor itt a helyünk.
Gazdag történelem, pezsgő jelen
Az Oliva nemcsak látványra hangulatos, de gazdag történetét is érezni a falak között. Mészáros Zoltán, a hely tulajdonosa, és nem mellesleg Veszprém egyik meghatározó egyénisége – többek között a VeszprémFest és a Balaton Wine & Gourmet igazgatója, valamint a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa főtanácsadója – számára mindig is fontos volt a hely története és a ház építészeti értékeinek megőrzése.
Már maga az épület elhelyezkedése is érdekes: az Olivát Veszprém belvárosában találjuk, a Buhim utcában, mely egy szűk völgyben fut le, melynek alján a Séd patak kanyarog.
A ház történetéről az 1884-es évből található először feljegyzés, egész sokáig lakóházként működött, és az utca legrégebbi és legszebb háza lehetett.
A ház történetéről az 1884-es évből található először feljegyzés, egész sokáig lakóházként működött, és az utca legrégebbi és legszebb háza lehetett.
A megkapó hangulatú barokk épület aztán a történelem viharainak áldozata lett, működött itt étterem is egy ideig, de a 90-es évekre szinte már csak egy rom maradt, egészen addig, amíg Mészáros Zoltán meg nem látta benne a fantáziát, és elkezdte felújíttatni és hozzácsatolni a szomszédos ingatlanokat. Így született újjá az épület, mely mára egy 2200 négyzetméteres komplexumnak ad helyet, mégis megtartva a titokzatos, zegzugos, mediterrán hangulatát.
A gazdag történelmi múlt pedig semmiképp sem jelent egyet a kizárólag hagyományos felfogással, amit mi sem mutat jobban, hogy az étteremben pezseg az élet. A kertben megrendezett koncertekből nőtte ki magát a város egyik leghíresebb és legnagyobb múltra visszatekintő fesztiválja, a VeszprémFest. De Mészáros Zoltán volt az ötletgazdája a Wine & Gourmet Fesztiválnak is, melyet idén szeptember 21. és 24. között másodszorra rendeznek meg, és ahol a régió gasztronómiai szereplői mellett nemzetközi sztárséfek is megfordulnak majd.
Gasztrokalandok felsőfokon
Még hosszan tudnánk sztorizni arról, mi minden indult útjára az Olivában, de itt az ideje, hogy megnézzük azt, ami a legfontosabb, mégpedig hogy milyen kulináris kalandokra hív az étterem! Az étlap ihletése mediterrán, az alapanyagok nagy része Olaszországból származik. Kozma Zoltán séf a világ számos pontjáról ihletődik Spanyolországtól kezdve Argentínáig, és bátran nyúl olyan fogásokhoz, melyeket kevés helyen lehet kóstolni.
Ilyen például a báránybordasült, mely ráadásul rozmaringos fokhagymával, paradicsomlekvárral és serpenyős burgonyával érkezik.
Ilyen például a báránybordasült, mely ráadásul rozmaringos fokhagymával, paradicsomlekvárral és serpenyős burgonyával érkezik.
De ne szaladjunk ennyire előre! Az előételek között találunk igazi olasz pármai sonkát, az olasz zöldségleves mellett a spanyolos gazpacho sem maradhat el, és borjúgombócos húslevest is kóstolhatunk.
A főételek között valóban tobzódik a mediterrán hangulat, ehetünk halat branzínófilé formájában, kakukkfüves joghurtos csirkemellet, a személyes kedvencünk pedig a „süsd magad bélszínsteak” és a kettő az egyben fogás, a tigrisrák mangósalsával & rosé kacsamell.
A tészták is főszerepet kapnak az étlapon, a klasszikus kedvenc a carbonara, de megéri megkóstolni a csípős olasz kolbászkrémes tésztát vagy az orecchiettet, a délolasz fülecske tésztát is.
A tészták is főszerepet kapnak az étlapon, a klasszikus kedvenc a carbonara, de megéri megkóstolni a csípős olasz kolbászkrémes tésztát vagy az orecchiettet, a délolasz fülecske tésztát is.
Mediterrán saláták egész sorát próbálhatjuk ki, és a húsmentesen étkezők és a vegánok is számos opció közül válogathatnak. Az édesszájúakat mascarponés desszertvariációk várják, de a túrógombóc sem maradhat el. Az ételek mellé pedig a legkiválóbb spanyol, olasz, portugál és balatoni borok érkeznek.
Az árak pedig teljesen átlagosak, így nem kell mélyen a pénztárcánkba nyúlni, ha szeretnénk egy jót enni.
Az árak pedig teljesen átlagosak, így nem kell mélyen a pénztárcánkba nyúlni, ha szeretnénk egy jót enni.
Ha elragad a hely varázsa…
Az Olivában pedig valóban könnyű ott ragadni, hiszen nemcsak a különböző kulináris élvezetek várnak ránk, de a hotelszárnyban meg is szállhatunk, ahol a szobák elhelyezkedése, a szálloda belsőépítészete, színvilága, kacskaringós lépcsői is a mediterrán életérzést erősítik.
A 90 főt befogadni képes szobák minden igényt kielégítenek, a wellnessben felfrissülhetünk, a smart megoldásoknak hála pedig az okostelefonunkkal könnyedén ki- és becsekkolhatunk.
Ha pedig reggelit is kérünk a szállás mellé, akkor nem fogunk csalódni, mindezt a rooftop bárban, a gyönyörű kilátás mellett fogyaszthatjuk el.
Ha pedig reggelit is kérünk a szállás mellé, akkor nem fogunk csalódni, mindezt a rooftop bárban, a gyönyörű kilátás mellett fogyaszthatjuk el.