Képzőművészek varázsolták színessé Balatonalmádi jellegzetes lépcsőit. Idézetek, újragondolt festmény, de még egy társasjáték is megelevenedik a város különböző lépcsőin.

Az Aranyhíd Polgári Egyesület pályázatának köszönhetően több képzőművész alkotása díszíti már Balatonalmádi utcaképét. A város kilenc különböző pontjára kerülnek street art alkotások, ebből hét már elkészült, kettő még hátravan. Fotókon az elkészült festmények.

Vitorlások színes kódjelzései

Tóth Andrej grafikus- és képzőművész, a veszprémi ART HEKK, valamint a KUNSZT! megálmodójának tervei alapján alkotótársaival Üveges Kornélia, Bócsi Béla és Maglóczki Zsuzsával festették át a felüljárót megfejtésre váró és ragyogó színű rejtvénnyé.

A vitorlások színes kódjelzéseit használva rejtvényt bújtattak a lépcsők fokaiba, amit kódfejtő tábla segítségével bárki dekódolhat. A csigalépcső a Hunguest Hotel BÁL Resort partra vezető felüljárójánál található.

Lépkedős társasjáték az utcán

Koleszár Stella üvegtervező művész és Komesz Borbála festőművész a Kígyók és létrák elnevezésű lépkedős társasjátékot álmodták a Mogyoró utcai lépcsőre. Az eredeti dobókocka helyett egy számkerék forgatásával kapjuk meg, hogy hányat léphetünk felfelé a mezőkön. Ha létrára lépünk, rövidíthetünk annak tetejéhez, ha viszont kígyó fejére, akkor visszacsúszunk annak farkához.

Varga Szonja, aki jelenleg a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem ipari terméktervező mérnök szak hallgatója, a Százlépcső (Haris köz) kilenc alsó lépcsőfokára felfelé Kasza Béla A legszebb szerelem című versének részletét, lefelé pedig Radnóti Miklós Nem tudhatom… című versének részletét festette.

A Csikász Imre lépcsőn növényi motívumokat, valamint a Balaton és környékének veszélyeztetett rovarjait találjuk. A lépcső alkotója a szolnoki FESS Kompánia csapata, akik további két lépcsőt is színessé varázsoltak. Vezetőjük Páncsics Edina rajztanár, tagjaik: Tóth István tervezőgrafikus, Imrei Johanna rajztanár, festőművész, Szaniszló Gabriella építészmérnök, Csaba Attila festőszakos hallgató, Bódi Vanda festőszakos hallgató.

A MÁV aluljáróban Sárréti Gergely szobrászművész alkotott. Munkájában egy Rubovics Márk-festményt fogalmazott át, melynek címe: Balatoni hangulat. A festmény nem csak megidézi a jellegzetes és tündöklő balatoni aranyhidat, hanem háttérül is szolgál a város történelmét, jeles évszámait ismertető szövegnek.

A zeneiskola lépcsőjét záró falfelületre hangszerrészleteket és zenét megidéző kompozíciót tervezett a FESS Kompánia. A képhez vezető lépcsőfokokat zongorabillentyűkké alakították.

Az Erődtemplom lépcsőjén geometrizáló, színes és játékos növényi ornamentikát valósított meg a szolnoki csapat.

A Balatonalmádi Színes Lépcsők Városa urbanisztikai és design projekt a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa támogatásával valósul meg. A lépcsők könnyebb megtalálásához külön térkép is készült, melyet itt értek el.
 

Forrás: Aranyhíd Polgári Egyesület

Címkék