Keszthelyen két jelentős, Festeticsekhez kapcsolódó fejlesztés valósul meg a következő időszakban: új kiállítóterekkel bővül a kastély, de több év után megnyílik a fenékpusztai majorság is.

Év végéig két főúri lakosztály – köztük egy gyerekszoba – korhű enteriőrjét állítják helyre a keszthelyi Festetics-kastélyban, ahol kordonok nélkül is szemügyre vehetjük majd a műtárgyakat. A kastély másik aktuális fejlesztése, hogy a parkjában álló egykori fejőházat is felújítják: az épületben történelmi játszóházat alakítanak ki, két termét múzeumpedagógiai foglalkozásokra teszik alkalmassá, három termet pedig kiállítótérként rendeznek be.

A kastély fejlesztése 2,5 milliárd forintot meghaladó uniós támogatásból valósul meg.

Megnyílik a fenékpusztai majorság

A szintén a Festeticsek egykori uradalmának legfontosabb helyszínei közé tartozó fenékpusztai majorság is több év után újra megnyitja kapuit. Az MTI információi szerint még év végéig megnyílik a területen kialakított Fenéki Ménes Emlékmúzeum és Kulturális Rendezvényközpont. Az emlékmúzeum gulyaistállójában klasszikus, a marhaistállóban pedig interaktív eszközökkel mutatják majd be a fenéki ménes, valamint a Festeticsek lótenyésztésének és lóversenyzésének történetét. A majorság területe ezenkívül lovastáborozásra is alkalmas lesz.

A majorság fejlesztésének második fázisa 1 milliárd 387 millió forint európai uniós forrásból valósul meg.

Forrás: MTI 

Címkék