A második világháború idején Balatonba zuhant vadászrepülőgép újabb darabjait hozták felszínre.

A Messerschmitt Me 109 típusú vadászrepülőgép motorjának testét és a szárnyához csatlakozó darabját emelték ki a Balatonból október 26-án, csütörtökön Balatonakarattyán. Ez a repülőgép 

világszerte az egyetlen előkerült magyar gyártmányú példány.

világszerte az egyetlen előkerült magyar gyártmányú példány.

Magó Károly zászlós, az MH Kiss József 86. Helikopterdandár kutatója a helyszínen elmondta, hogy az első merüléseket a géproncshoz 2020-ban végezték, az első felszínre került roncselemeket 2021-ben mutatták be, a további feltárás pedig idén folytatódott (erről itt írtunk). A roncs mintegy öt méter mélyen volt, több eleme elkorrodált, az iszappal fedett elemei maradtak jobb állapotban – tette hozzá. A kiemeléshez vízre helyeztek egy a Magyar Honvédség merülőbázisaként és munkaállomásaként is szolgáló negyven tonnás pontont.

Magó Károly elmondta: Beregszászi Sándor szakaszvezető, a gép pilótája 1944. július 2-án halt hősi halált, mindössze 21 évesen. A szakemberek folytatják a terület átvizsgálását további elemek felkutatásának reményében. 

Punka György repüléstörténeti kutató azt mondta az Inforádióban, hogy a második világháború idején a Balaton volt a legmarkánsabb tájékozódási pont, csak saccolni lehet szerinte, hogy összesen hány gép zuhant a tóba. Harmincas számra teszik ugyanakkor azoknak a gépeknek az összegét, amelyeket nem találtak meg, de mint mondta, ezek nem mindegyike lehet a Balatonban. 

Forrás: MTI 

Címkék