Újra eredeti állapotukban tündökölhetnek a Huray villák Balatonfüreden. Az épületek új funkcióik szerint turisztikai információs irodaként és ajándékboltként, valamint rendezvény- és kiállítótérként működnek tovább.

A hajdani Huray házaspár balatonfüredi villái a 19. század nyaralóvilla-építészet egyik fő stílusát képviselik. A műemléki villaegyüttes három épületből, a svájci stílusú, faverandás, díszes lombfűrészelt oromzatos 1868-ban épült földszintes „nagy villából”, az 1890-ben épült hasonló, de emeletes „kis villából” és az ezeket kiegészítő cselédházból áll – mutatta be a Huray villákat Pályi Gábor építésztervező, a felújítást végző építésziroda, a KÖZTI Zrt. sajtóközleményében. Utóbbi, vagyis a cselédház – mely magántulajdonban van – kivételével mostanra mindkét villa megújult

Az épületek egykor részben, vagy egészben kibérelhetők voltak, Jókai Mór író rendszeres nyaraló volt itt, amíg el nem készült önálló villája az út túloldalán, de Cholnoky Jenő földrajztudós és családja is sokszor töltötték itt nyaraikat. A tulajdonosok halála után Opravill-panzió néven működött tovább. Később vállalati üdülőként hasznosították, majd a Balatoni Intéző Bizottság költözött az épületekbe. 

Ahogyan arról az Építészfórum is beszámolt, a KÖZTI Zrt. által tervezett felújítás célja az eredeti állapot helyreállítása, a hosszú távú működés műszaki feltételeinek biztosítása volt. A nagyobb villában új turisztikai információs iroda és ajándékbolt került, a kisebbik villában pedig időszakos rendezvény- és kiállítóteret alakítottak ki. De felújították az épületekhez tartozó, három kapun át minden irányból megközelíthető, átjárható parkot is, sétautakkal, új burkolatokkal, padokkal – tette hozzá Pályi Gábor.

Címkék