Az Aligai Fürdőegyesület Facebook-posztjában számolt be a balatonvilágosi Club Aliga 2 sétányon történt természetkárosításról.

Az Aligai Fürdőegyesület szerint a fűzfa akár a túlélés szimbóluma is lehetne, a törzse ugyanis egyszer már megtört egy viharban, de a fa túlélte az esetet, és utána újra káprázatos lombkoronát növesztett.

„A Kádár-sziget – mint a tómeder része – és így a fűzfánk is Natura2000-es védelem alatt áll. A múltját, korát és szépségét tisztelve lehetett volna ápolni, gondozni, segíteni, hogy minél tovább gyönyörködhessünk még benne” – írják.

„Története és gyönyörűsége miatt sok százan érzelmileg szorosan kötődtek a fához. Ahhoz a fához, amely, bár nagyon szurkolunk neki, de valószínűleg már soha nem fog akkora lombkoronát növeszteni, mint eddig. Lomb és ágak nélkül pedig a gyökerek elhalnak, a fa pedig végleg elpusztul, és majd mondhatjuk: még egy természeti kinccsel lett szegényebb Balatonvilágos.”

Az egyesület jelezte, hogy az üggyel kapcsolatban megkeresi az illetékes Veszprém Megyei Kormányhivatalt.

A Kádár-sziget

Balatonaliga történetének fontos fejezete az egykori pártüdülő, ahol egy szigorúan őrzött komplexumban, a párthierarchiának megfelelően nyaralhattak a pártok, nagyobb gyárak, állami cégek vezetői. Az Aliga 2 területén, Kádár János villája előtt egy kis mesterséges szigetet is kialakítottak, hogy az MSZMP KB főtitkára nyugodtan horgászhasson. A pihenés közben nem is lehetett a munkával kapcsolatos kérdésekkel zaklatni. (Kádár János villáját és pecaszigetét, a Castro-villát, az egykori uszodát és a sok omladozó épületet a Hosszúlépés által szervezett Káderek fürdőnadrágban nevű sétán jártuk be, itt írtunk korábban az élményeinkről.)

Az egykori pártüdülő helyén később a Club Aliga működött, területére eredetileg egy kikötőépületet terveztek, építésével szemben az Aligai Fürdőegyesület 2022 novemberében jogvédelmet kért, többek között azért, mert az „végleg elzárná a Balatont és annak látványát is a park maradék területéről”. A bíróság döntése alapján 2023 márciusában felfüggesztették az építési munkálatokat. 2023. májusában pedig arról számoltunk be, hogy egy átjárható, üzletekkel, éttermekkel és stranddal is rendelkező Aliga Liget nevű közösségi teret hoznak létre, aminek része a 213 téliesített hajóhellyel rendelkező kikötő, az Aliga Port is.

Borítókép: Kőrösi Tamás - We Love Balaton

Címkék