Visszaállítják a hévízi gyógyfürdő épületeinek hagymakupoláit is.

A világ legnagyobb úszható termáltavaként számontartott Hévízi Tófürdő átalakítását jelentette be nemrégiben a város polgármestere, Papp Gábor. A fejlesztésről – mely fenntartói, üzemeltetői váltással is jár – a Magyar Közlönyben is megjelent határozat, a polgármester a napokban pedig az ATV-nek árult el újabb részleteket.

A nagyobb részben cölöpökön álló fürdőépület – a megújulást követően – az 1900-as évek eleji stílusát fogja tükrözni, vagyis egy hagymakupolás, kastélyszerű épületrendszer fog magasodni a termáltó felett.

A folyamat még tervezési fázis előtt áll, a rekonstrukciót korabeli fotók, képeslapok és tervrajzok alapján fogják elvégezni. Papp Gábor az interjúban elmondta, az épületek számát nem tervezik növelni, a tófürdő környezete maradna a jelenlegi elosztásban, a belső tereket ugyanakkor a 21. századi igényekhez megfelelően alakítják át.

Az átalakítás során üveg- és fémszerkezetekből dolgoznak majd, valamint meghatározó anyag lesz a vörösfenyő, ami a leginkább bizonyul tartósnak hosszú távon a gyógyvíz környezeti hatásaival szemben. Azt még nem tudni, hogy mikor kezdik a munkálatokat, de a polgármester elmondása szerint az átalakítást úgy tervezik, hogy közben a Hévízi Tófürdőt ne kelljen bezárni.

Év elején egy különleges filmforgatásra lestünk be a tófürdőnél és a kifolyónál, itt éritek el helyszíni riportunkat.

A tófürdővel együtt a Hévíz-Balaton Airport fejlesztése is várható a jövőben. 

( Borítókép: Fortepan / Chuckyeager tumblr)

Címkék