A tervek szerint a klasszicista stílusú épületben egy 32 szobás, 4 csillag superior besorolású kastélyszállót alakítanak ki étteremmel, wellnessrészleggel, moziteremmel, a parkra néző kilátással, tudtuk meg a birtok vezetőjétől. Átalakul a Média Építészeti Díjával elismert Magtár rendezvényterem is.

VILLABOGArT Wedding and Event Hall egy hét épületből álló szállás- és rendezvényterem-együttes a régen Festetics–Inkey-birtokként működő területen, a Somogy vármegyei Alsóbogáton (Fonyódtól kevesebb mint 40 perc autóútra elérhető). Hamarosan új szálláshely nyílik a birtokon, a jelenleg felújítás alatt álló Festetics–Inkey-kastélyban egy elegáns, 32 szobás kastélyszállót alakítanak ki.

A Fonyódtól autóval kevesebb, mint 40 percre elérhető klasszicista stílusú kastély a 12–19. századi somogyi kastélyépítészet mintapéldája, feltehetően az 1800-as évek elején, copf stílusban épült. A kastélyt 1856–60 között építették át angol gótikus stílusban. Főhomlokzata a falu felé, északkeletre néz. A négy oszlop által tartott boltozott előcsarnokot és az emeleti, középső helyiségeket (nagyterem, biliárdszoba) kivéve nincsenek gazdagabb kialakítású terek az épületben. A több mint 20 ezer holdas terület több nemesi család birtokában is volt, a 19. század közepén gróf Zichy Károlyé, majd az Inkey családé volt a birtok és a kastély, melyet 1948-ig laktak.

A Festetics–Inkey-kastély 2008-ban magántulajdonba került. Az épület súlyos statikai problémákkal küzdött: a tetőszerkezet súlya a főhomlokzat emeleti falát kifelé nyomta, ezért az új tulajdonos felújításba kezdett, hogy megmentse az épületet a pusztulástól. A tetőszerkezetet eltávolították, és az épület kapott egy zárófödémet, illetve a statikai problémákat is megoldották.

Konyhaépülettel és exkluzív wellnesszel is bővül a birtok 

A kastélyszállót az MM Művek építésziroda tervezi. A tervek szerint két, két és fél év alatt fog elkészülni. A nyílászárókat már betették, elkészült a homlokzat felújítása, januárban már a beltéri munkák következnek, többek között a kastélyszálló szobáinak a kialakítása, tudtuk meg Blaskovich Tamástól, a VILLABOGArT vezetőjétől. Tavasszal a gépészeti munkálatokkal folytatódik a felújítás.

A birtok több épülettel bővül, illetve a meglévők is átalakításon esnek át. A kastély kap egy exkluzív wellnesst, a Magtár rendezvényterem mellett – amely 2020 novemberében a Média Építészeti Díja közönségdíj Épület kategória győztese lett – alakítják ki a kastélyszálló konyháját, a Magtár épület továbbra is rendezvénytérként is funkcionál majd. Lesz egy új konyhaépület, amely raktáraknak és öltözőknek is otthont ad, és terveznek egy mini wellnesst is, amelyet a birtokon levő meglévő szálláshelyek vendégei használhatnak már a közeljövőben.

A leendő kastélyszállót egy 17 hektáros, gyönyörűen renovált kastélypark veszi körül. A kastélynak otthont adó birtok kedvelt esküvői helyszín, több szálláshely és rendezvényhelyszín is tartozik hozzá: a VILLABOGArT és a MAISON BOGArT Vendégházak mellett két tágas, vintage stílusú rendezvényhelyszín is található.

(Borítókép: VILLABOGArT Wedding and Event Hall)

Címkék