A hazánkban ritka kóborló fajnak számító kis hattyú három példányát figyelték meg a Kis-Balatonnál.

„A hazánkban költő, keményebb teleken elvonuló bütykös hattyú, illetve a ritka fészkelőként jelen lévő énekes hattyú mellett a kis hattyú Magyarországon ritka kóborló faj. A hozzá nagyon hasonló énekes hattyútól kisebb mérete és nagyobb kiterjedésű fekete csőrvége különbözteti meg. Nálunk a téli időszakban figyelhető meg egyesével vagy kisebb csapatban” – írja a Balaton-felvidéki Nemzeti Park a Facebookon.

A Magyarországon ritkán észlelhető – 60 alatti a faj előfordulásainak száma – madarat Gál Szabolcs kapta lencsevégre a napokban a Kis-Balatonnál, Zalavárnál. Így számolt be az eseményről: „2024. január 29-én a Sármellék alatti Kenderáztató-csatorna menti berekben, a 76-os főút mellett 3 kis hattyú tartózkodott egy rövid ideig. Aznap délután arra jártamban találtam meg őket és rajtam kívül még néhány madarásznak sikerült megfigyelnie a madarakat”.

A Balatonon már több alkalommal felbukkant, az előző télen Siófok és Zamárdi térségében  telelt szintén három példány, idén januárban feltehetően ugyanezt a három egyed Balatonfenyvesen is mutatkozott. 

(Borítókép: Gál Szabolcs)

Címkék