Felavatták március 28-án a Balatoni Hajózási Zrt. (BAHART) négy új hajóját a balatonfüredi kikötőben, a 178. hajózási szezont megnyitó ünnepségen. A két komp és a két katamarán együtt szelte át a Balatont Siófok és Balatonfüred között, és ezentúl menetrend szerint közlekednek majd.

A fejlesztés Magyarország Kormányának több mint hatmilliárd forintos támogatásával valósult meg. Az új hajókat – amelyeket kifejezetten a Balaton természeti és a kikötők épített adottságaira terveztek, majd a komáromi hajógyárban építettek meg –, Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter, valamint Veigl Gábor, a BAHART vezérigazgatója mutatta be a Balatoni Hajózási Zrt. siófoki kikötőjében.

A 45 méter hosszú és 11 méter széles kompok (Szántód és Tihany) a BAHART eddigi legnagyobb utas- és járműbefogadó képességgel rendelkező hajói, amelyek 120 utast, 24 gépjárművet és 30 kerékpárt képesek egy időben szállítani.

A szintén 11 méter széles, de 35 méter hosszú katamaránok (Tomaj és Balaton) 350 utast és 35 kerékpárt vihetnek egy időben a partok között, és a két legforgalmasabb, azaz a Fonyód-Badacsony, valamint a Siófok-Balatonfüred-Tihany útvonalon közlekednek majd. A 4 új hajó évente várhatóan közel 1 millió utast fog szállítani.

Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter kiemelte, hogy ilyen mértékű fejlesztésre 40 éve nem volt példa. Az új, modern és magas minőségű hajóknak köszönhetően sűrűbbé válhat a menetrend, bővülhet a programválaszték, így nem csak a turisták, hanem a balatoni lakosok is könnyebben közlekedhetnek a két part között.

Veigl Gábor, a BAHART vezérigazgatója elmondta, hogy, az új hajók jelentős mértékben csökkentik a terület környezeti terheltségét, mert alacsony károsanyag-kibocsátású motorokkal rendelkeznek, a sűrűbb menetrendnek és a gyorsabb átkelésnek köszönhetően pedig csökkenhet a gépjármű-forgalom is a Balaton körül. A hajók tervezésekor kiemelt figyelmet fordítottak arra is, hogy minden korábbinál több kerékpár szállítására legyenek alkalmasak a hajók.

A sajtótájékoztatót követően a négy hajó flottában indult át Balatonfüredre, ahol a hagyományoknak megfelelően Bóka István balatonfüredi, Manninger Jenő keszthelyi polgármester és dr. Molnár Anita, Siófok alpolgármestere fogadta a hajókat, majd Mihályi Norbert Jeromos atya, a tihanyi perjel felszentelte azokat. A két-két kompot és katamaránt ezt követően hagyományosan pezsgővel avatták fel, majd az érdeklődők ingyenes sétahajózáson próbálhatták ki a BAHART flottájának legújabb tagjait.

A flotta két évig várt arra, hogy a Balatonra szállítsák

A két új komp és a két katamarán már 2021-ben elkészült a komáromi hajógyárban, a BAHART és a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) közreműködésével. Két évig vártak a szállításra előkészített állapotban, addig a Balaton vízállása, valamint az időjárás nem tette lehetővé a Dunán és a Sió csatornán át vezető utat. 

A Sió-zsilipet végül 2023. június 13-án nyitották meg, miután a Balaton elérte (sőt, meg is haladta már) a 120 centiméteres szabályozási szintet. A kompok összesen 400 kilométert tettek meg a Balatonig (útjukat mi is követtük). A hidak alatti átjutás érdekében indulás előtt a hajók felépítményeit visszabontották, így megérkezésüket követően a BAHART siófoki telephelyén újra összeszerelték, majd beüzemelték azokat. 

Az új kompról készült korábbi beszámolónkat itt olvashatjátok el.

(Borítókép: Balatoni Hajózási Zrt.)

Címkék