A XIV. Bujtor István Filmfesztivált idén augusztus 22–25. között szervezik, aminek fókuszában a filmek és a pódiumbeszélgetések állnak. A rendezvényen több olyan alkotó is részt vesz, akik együtt dolgoztak Bujtor Istvánnal, például Piroch Gábor kaszkadőr, aki idén saját filmmel is nevezett, a Bujtor-életmű díjban részesült Koltai Róbert, aki szintén szerepel a versenyprogramban, és Kern András, Bujtor művész- és alkotótársa, jó barátja, a közönségkedvenc Ötvös Csöpi-filmek Dr. Kardosa.

Új helyen Keszthelyen! – szól a Bujtor István Filmfesztivál új szlogenje. A fesztivál 13 évig Balatonszemesen, a színész végső nyughelyének településén működött, azonban most új helyszínre költözik. Keszthely polgármestere, Manninger Jenő szerint a város kulturális értéke, sokszínűsége nem kérdés, éppen ezért van helye az új műfajnak, a filmnek is a városban. A programok Fő téren és a Balaton Színháznál lesznek megtartva augusztus 22–25. között – derült ki a csütörtöki sajtótájékoztatón, melyet a budapesti Origo Filmstúdióban tartottak.

117 film nevezett idén a filmfesztivál programjára, amiből 85 sikeresen be is került a versenybe. 36 játékfilm 34 dokumentumfilm, 3 animációs és 12 versfilm is bejutott.

A zsűriben olyan szakemberek és művészek foglalnak helyet, mint

  • Ferenczi Gábor, a zsűri elnöke, Balázs Béla-díjas filmrendező, forgatókönyvíró, az SZFE, az ELTE és a Metropolitan Egyetem tanára
  • Bunyik Béla producer, a Magyar Hollywood Tanács elnökségi tagja, a Los Angeles-i Magyar Filmfesztivál alapító-igazgatója
  • Kalász József filmrendező, vágó, a Magyar Független Film és Video Szövetség tagja
  • Lutter Imre fesztiváligazgató, Radnóti- és Bánffy-díjas előadóművész, televíziós szakember, producer
  • Stork Natasa színművész, az Oscar-díjra nevezett Felkészülés meghatározatlan ideig tartó együttlétre című film főszereplője, a 2022-ben a New York-i Filmhét „legjobb színésznő” díjazottja
  • Wiegmann Alfréd Nívódíjas, Csokonai- és Radnóti-díjas színházi és tévéfilmrendező, az Első Magyar Versszínház művészeti vezetője.

Hogyan történik az értékelés?

Ferenczi Gábor filmrendező és forgatókönyvíró, a zsűri elnöke elárulta, hogy a filmek először egy háromfős bizottságon, azaz „előzsűrin” mennek át, majd ebből kerülnek ki azok, amiket a filmfesztivál zsűritagjai bírálnak. Ez persze sosem könnyű feladat: mindenkinek meg kell nézni az összes filmet ahhoz, hogy aztán vitatkozni tudjanak róla. 

A szervezők szeretnék közel hozni az embereket a filmművészet világához. A rendezvény különlegességét pont az adja, hogy közönség és az alkotók között közvetlen a kapcsolat, ezért a fesztiválon például csak azokat a filmeket vetítik le, amiknek a készítői is jelen lesznek, mert egyedül ez ad lehetőséget arra, hogy a friss filmélményből fakadó kérdéseket feltegyék a nézők. Wiegmann Alfréd rendező gyönyörűnek találja ezt a folyamatot: amikor a művészek a körülöttük lévő világra reflektálnak és ezt, a művészetbe foglalt élményeket megosztják, majd kommunikáció indul róluk.

A versenybe került filmek listáját ebben a videóban nézhetitek meg, de június 1-től ezen a linken is elérhető lesz.

 Természetesen az Ötvös Csöpi-filmek sem maradhatnak el, amik közül A Pogány Madonna, a Csak semmi pánik, a Hamis a baba és Az elvarázsolt dollár című filmeket nézhetitek meg. A rendezvény gasztronómiai kínálatában pedig olyan fogások is lesznek, amik Bujtor István és Bud Spencer kedvencei voltak.

Bujtor István az elsők között érte el a nyugat-európai közönséget is. Sikerének kulcsát özvegye, Bujtor Judit így fogalmazta meg:

„Az emberek keresik a jót, és elismerik azt, aki ezt közvetíteni tudja."

A fesztiválon a filmes kínálat mellett koncertekkel, retro utcabállal, veterán autós találkozóval, gasztronómiai kínálattal, Bujtor-emlékkiállítással, kaszkadőr show-val, családi programokkal készülnek a szervezők.

(Borítókép: Pixlstudio - Bujtor István Filmfesztivál)

Címkék