A siófoki Petőfi sétány elején igazi oázisként mutatkozik a Café Maran. A tágas, zöld terasz, a fedett rész és az enteriőr is letisztult jegyeket hordoz, a sétány bazársorától és az éjszakai élet dübörgő ütemeitől fizikailag és hangulatban is távolinak érződik a hely.
Kiss Alexa és párja régebben vasárnaponként itt randiztak, nekik ez volt a béke szigete. Tavaly májusban a szokásos programjukra készültek, amikor szembesültek azzal, hogy nem nyitott ki a Maran. Alexa úgy döntött, tesz egy próbát, és felhívja Losonczy Marcell tulajdonost, Marci pedig beleegyezett, hogy ő viheti tovább a helyet. Egy júniusi keddi napra esett az aláírás időpontja, majd ugyanezen a héten pénteken ki is nyitott.
Egy jeges dirty chai latte (2780 Ft) és egy matcha sunrise (2590 Ft) kerül az asztalra, miközben Alexával személyes történetéről beszélgetünk, és arról, hogy milyen változások történtek, amióta tavaly újranyitott a Maran.
Az élet többször is erre sodorta: kiderült, hogy először kisgyerek korában játszott valamelyik közeli épület udvarában, szüleinek üzlete volt itt. Amikor pedig évekkel ezelőtt a Villa Gréta átadta a Café Marannak a helyet, sajnálta, hogy későn értesült és így lemaradt róla. Azóta is több alkalommal megfogalmazódott benne, hogy egyszer nagyon szeretné ezt az üzletet.
Mi változott, és mi maradt?
A megszokott és elvárt ízvilágot szerették volna garantálni, azonban idén egy-két új elem is felkerült az étlapra. „A Marannak ez a hetedik éve. Mára sok más reggeliző is nyílt, ami miatt egy picit újítottunk, de figyelembe vesszük azokat a fogásokat is, amikhez ragaszkodnak a vendégek” – mondja Alexa. A Benedict mindig stabil pont lesz, a tojásos és hollandi mártásos étel klasszikus és extra változatban is megjelenik, utóbbi esetében most a tigrisrák adja a pluszt.
Az avokádó az egyik, amit a vendégek nem engednek levenni, azonban idén egy kis csavart kapott, és a new style avocado (4590 Ft) nevet kapta: lapított croissant-ra kerül a mentával kevert avokádókrém, majd a buggyantott tojást a citrusos rukkola és a parmezán koronázza meg. A menta egy kis üdítő érzést csempész az avokádóba, ami jóleső a melegben.
A croque senorita (4890 Ft) elnevezése egy saját ötlet a hagyományos croque-ból kiindulva. A spanyolos érzetű becenév a hozzávalókra is utal, a besamel helyett sültkápiapaprika-krém kerül bele, amit egy krémes spanyol kolbász egészít ki paradicsommal, vörös cheddar sajttal, parmezánnal és tükörtojással.
A pisztáciás-málnás croissant (3690 Ft) levehetetlen az étlapról, öt éve egyik főszereplője a kínálatnak.
„A pisztáciára nem lehet nemet mondani”
– jelenti ki Alexa határozottan, mi pedig egyetértően bólintunk, miközben beleharapunk a friss péksütibe, amibe 100%-os pisztácia kerül, némi málna kíséretében. „Gondolkodtam azon, hogy én is jobban megtöltöm krémmel őket, ahogyan most sok helyen divat, de végül egy vendég győzött meg arról, hogy ne tegyem. Szerinte ugyanis azért nálunk a legjobb a croissant, mert nem folyik összevissza az a túl sok és tömény krém.”
A brunchban az a jó, hogy sok lehetőséget ad, a könnyedebb reggelitől a laktató ebédig. A péksütik és a tojásos ételek mellett például az egyik közönségkedvenc a breakfast burger, amibe angus marha, cheddar, bacon, tükörtojás és baconzsírral készült majonéz – népszerű kifejezéssel baconnaise – kerül.
Édességek terén mindenkinek szerettek volna kedvezni a változatos kínálattal. A monodesszertek a TortaPalotából érkeznek, vannak vegán opciók is, a fő vonal pedig a házi sütik, amik Alexa édesanyjától, a szintén siófoki Egy „Kiss” nasiból érkeznek. A fagyit Biszku Ferenctől (Kő fagyi?) szerzik be, és helyben főzik.
„Én csak egy presszót kértem”
A Maran kávéit Marci viszi tovább tulajdonosként, aki több helyre is szállítja saját pörkölését. A megfelelő elkészítés kulcsfontosságú. Ha nem figyelnek a másodpercekre, a grammokra, az rögtön érződik ízben, állagban. Hiába tökéletes a kávébab, ha az elkészítés nem az, ezért Alexa ragaszkodik ahhoz, hogy minden egyes vendégnek frissen őröljék a kávét, és ha a végeredmény nem megfelelő, akkor újra elkészítik. Ezért fordul elő néha, hogy pár perccel többet kell várakozni egy friss feketére.
A fogásokért Kumi Gergő felel, aki már negyedik éve tagja a csapatnak. 2021-ben séfként érkezett, majd tanácsadóként segített, idén pedig főállásban tért vissza a konyhára. Gergő mellett többen visszajöttek a csapatba, ami azért is fontos, mert ez segít fenntartani az elvárt minőséget és a megszokott ízvilágot. A Café Maran a zöldségeit Farm2Fork Boldizsártól rendeli, a csírák a Bedrocktól érkeznek, a tej pedig Pusztaszabolcsról jön.
Alexa szeptember közepéig vagy végéig tervezi az idei nyitvatartást. Több ötlete is van a Maran következő időszakára, szívesen kiegészítené a kínálatot például egy péksütikre fókuszáló delivel, és a könnyed proseccodélutánok is a tervei között szerepelnek.
„Nekem fontos, hogy itt megmaradjon a nyugalom és a béke, ami most is körbelengi a helyet. Szeretném, ha olyan maradna, ahová beülünk, pihenünk, beszélgetünk és jól érezzük magunkat."
Elérhetőség
Café Maran
(Borítókép: Café Maran)