A balatoni régió kiváló éttermei és borászatai mellett idén Olaszország kulináris különlegességeit mutatja be szeptember 6. és 8. között a Balaton Wine & Gourmet. Egy igazi gasztroünnep, ahol a korábbinál is gazdagabb programkínálat vár ránk családi eseményekkel, ingyenes kóstolókkal, szakmai workshopokkal és Michelin-csillagos séfek exkluzív élményétkezéseivel. Felsorolni is nehéz, mennyi program lesz a 3 nap alatt, de Tungli Péter, a fesztivál programigazgatója megosztotta velünk néhány kedvencét.
Little Italy Veszprémben
A fesztivál legfőbb célkitűzése mellett, miszerint a balatoni régió kiváló éttermeit és borászatait bemutassa, minden évben vendégországok is csatlakoznak, amely idén nem más, mint Olaszország.
„Eddig minden évben úgy szerveztük a programokat, hogy egy európai kulináris nagyhatalmat párosítottunk egy izgalmas, egzotikusabb országgal, így született a Spanyolország–Japán vagy Franciaország–Argentína páros. Már kezdetek óta ott motoszkált bennünk, hogy Olaszország szerepeljen vendégként. Egy olyan ország, amelynek gasztronómiáját talán egy kicsit jobban ismerik már a magyarok, és amelynek a mélyebb rétegeit is szerettük volna megmutatni. Olyan gazdag és összetett, hogy az egyes régiók külön kis világot képviselnek a nagy egészben. Új helyszínünk is született, a Mercato színpad, vagyis piactér, ahol fél tucat olasz vagy olasz érdekeltségű kiállító is megjelenik majd” – meséli Tungli Péter programigazgató.
Természetesen a balatoni régió is fókuszban marad, de rendkívül izgalmas párhuzamokkal is találkozunk majd a fesztivál során. Mesés környezetben, a jezsuita templomban például a Vulkánok lankáin című mesterkurzuson a vulkanikus területeken szüretelt szőlőkből készült borokat kóstolhatunk dr. Fiáth Attila nemzetközi borakadémikus vezetésével, így találkozik a Somló és a Badacsony az Etnával és a Vezúvval.
A további mesterkurzusprogramok fókuszában szintén Olaszország szerepel, és a „vájt nyelvűeket” és a szakmát egyaránt várják. Középpontba kerül a mediterrán étkezés egyik meghatározó alapeleme, az olíva, nem kisebb szakértő vezetésével, mint az Olasz Nemzeti Olívaolaj-kóstoló Szövetség alelnökével, Marcello Scocciával.
Kalandozhatunk még a buborékos italok világába a proseccón túl, és szuper prémium olasz palackok közül is kóstolhatunk, illetve a fagyikat is még magasabb szintre emelik a Gourmet Gelati programon.
Soha vissza nem térő alkalom – Michelin-csillagos séfekkel egy mesés helyszínen
A jezsuita templom különleges atmoszférájú helyszíne ad otthont a 2 csillagos olasz meló fantázianevű eseménynek, amely egy igazi élményétkezés. Egy egyedi és különleges alkalom, 1-1 Michelin-csillaggal díjazott olasz séf közös örömfőzése. Lazio és Lombardia csillagos konyhája a terítéken Giuseppe di Iorio és Mauro Elli tolmácsolásában.
„Ilyen alkalom nagyon ritkán adódik, hogy egy Michelin-csillagos séfet sikerül kimozdítanunk a saját konyhájából, ráadásul mindjárt kettőt. Olyan egymásra hangolódó menüsorral jelentkeznek majd, amelyet az olasz borvidék borai kísérnek” – meséli Péter.
Emellett a séfek egy-egy önálló élményebéddel is jelentkeznek majd a helyszínen.
Pizza, tészta, fagyi, kávé és az a bizonyos dolce vita
A nagyszínpadon a kulturális programok mellett ingyenes kóstolókkal egybekötött étel- és italbemutatók kapnak helyet. Megjelennek majd az olasz gasztronómia alaptételei, ízelítőt kapunk az olasz pizza, a pasta, a gelato és kávé univerzumának egyedülálló ízkavalkádjából.
„A kóstolók mellett szeretnénk egy kicsit bemutatni azt az életérzést is, amikor munka után az olaszok beülnek egy aperitivóra a helyi bárba. Érkezik hozzánk az olasz bárélet egyik markáns arca, akinek az előadása alatt élőben előadott DJ-szett is fokozza majd a hangulatot. Egy program erejéig megidézzük az 50-es, 60-as évek olasz dolce vita hangulatát zenével, illetve Vespa robogós felvonulással. Közben természetesen az olasz »édes élet« keserűinek és aperitifjeinek bódító világa is hangsúlyos szerepet kap” – osztja meg velünk Péter.
Balaton másképp
Kerekasztal-beszélgetések is színesítik a programot: Horkay András CEWI-alapító vezetésével hallható majd az az eszmecsere, amely a Balaton fenntarthatóságának égető kérdését járja körül borászati és gazdálkodási szempontból, dr. Mészáros Gabriella pedig a nők borászatban, borkultúrában betöltött szerepéről beszélget majd vendégeivel.
„Nagyon izgalmas kérdéseket feszegetnek majd mindkét beszélgetésen. Vajon mik a fejlődés útjai és lehetőségei, hogyan lehet egyszerre fejleszteni a turizmust és a fenntarthatóságot, milyen lehetőségek rejlenek a biodinamikus gazdaságban. Az is érdekes kérdés, hogy a női sommelier-k vagy borászok mennyiben mások férfi társaiknál, ha lehet egyáltalán ilyen különbséget tenni.”
A Borsátorban, a Balaton Másképp programon jól ismert fajták mellett számos, mára többnyire feledésbe merült szőlőről is szó lesz, amely alapanyagul szolgál a kísérletező kedvű borászoknak, de akár új nemesítésekből is válogathatunk. Szintén ezen a helyszínen izgalmas összehasonlításnak lehetünk részesei, hiszen Horkay András nemzetközi borakadémikus és barátai hasonló illat- és ízkarakterű hazai és nemzetközi szőlőfajtákból készített borokat mutatnak be párokban. Az északi és a déli parton készített borok közül a jezsuita templomban vakkóstolással dönthetjük el, melyik a finomabb.
A gyerekek sem fognak unatkozni
A gyereksátorban idén is Kalas Györgyi gasztroblogger, több nagy sikerű, ételekkel kapcsolatos gyerekkönyv szerzője (Világkóstoló, Pavlova kisasszony és a dobostorta stb.) várja a gyerekeket ételkészítő foglalkozásokra. A helyek nagyon hamar betelnek, érdemes időben jelentkezni a programokra. Lehet majd ismerkedni az olasz tésztákkal, tiramisut készíteni, vagy éppen arancinit, vagyis sült rizsgolyót.
„Ez a programunk annyira népszerű, hogy idén már ki kellett írnunk, hogy csak gyerekeknek, mert a felnőttek is nagyon szeretnének részt venni rajta, de természetesen a szülők és a nagyszülők besegíthetnek a gyerekeknek” – meséli Péter.
Egy varázslatos helyszín
A fesztiválnak – mint minden évben – most is Veszprém egyik legszebb zöldterülete, Veszprémvölgy ad helyet patakkal, árnyas fákkal és a kolostor különleges hangulatú belső csarnokaival.
„Veszprémhez személyes kötődéseim is vannak, ide jártam középiskolába, illetve már 25 éve nemcsak nyáron, hanem ősztől tavaszig is itt töltöm az időm nagy részét. Szeretem a történelmi belváros részét, a múzeumokat, a színházi életet és a közösséget is. Egy olyan hely, amely megőrizte kisváros jellegét, mégis nagyon erős a fesztivál- és programfelhozatal, illetve a gasztronómia terén is. megjelentek új szereplők, új trendek, és nagyon izgalmas, ami zajlik mind a gasztronómia, mind a borászat terén. Biztos vagyok benne, hogy a fesztiválnak 10 év múlva is lesz létjogosultsága, lehet, hogy egy kicsit azzal leszek bajban, ki legyen a vendégország” – meséli nevetve Péter.
A fesztivál arra is remek lehetőséget teremt, hogy ne csak Olaszország gasztronómiájában merüljünk el, hanem találkozhassunk a balatoni régió legizgalmasabb szereplőivel, akár az északi, akár a déli partról. 6 borrégió található a magyar tenger környékén, és önmagában mindegyik egy saját kis univerzum, és itt egyszerre jelen lesznek.