Olaszország lesz az idei vendége a Balaton Wine & Gourmet fesztiválnak. Veszprémvölgyben egy nappal rövidebb időre, cserébe hosszabb nyitvatartással és egy új helyszínnel, az olasz piacokat megidéző mercatóval is várják majd azokat, akik szívesen szívják magukba a balatoni és olasz életérzést.

Először Japán és Spanyolország, tavaly Argentína és Franciaország, idén pedig Olaszország lesz a vendége a háromnapos fesztiválnak, ahol nemcsak finom fogásokat lehet kóstolni a Balaton környéki éttermek és az olasz konyha kínálatából, hanem szemináriumokon, előadásokon is részt lehet venni – derült ki a Balaton Wine & Gourmet fesztivál Pizzabar Pomo D'Oro-ban tartott sajtótájékoztatóján, Budapesten. 

Az olasz ízek mellett főszerepet kapnak a balatoni borok is, amit a régió több mint 50 étterme és borászata hoz majd el. A menüsorok, bemutatók és szakmai előadások során a látogatók közelebb kerülhetnek a buborékos italok, az extraszűz olívaolaj vagy akár a vulkanikus borok világához – utóbbinál olyan régiók sorakoznak fel, mint a Badacsony, a Somló, a Vezúv vagy az Etna.

Porga Gyula elmondta, hogy januártól a térség a 2023-as EKF programév örökségi szakaszába lépett, aminek idén is része a veszprémi, a balatoni, a bakonyi és a magyar kultúra közvetítése mellett a nemzetköziség fontossága is.

2025-ben az olaszországi Gorizia és a határ túloldalán fekvő, szlovéniai Nova Gorica lesz Európa Kulturális Fővárosa, ahonnan a fesztiválon is bemutatkoznak majd – tette hozzá Markovits Alíz, a VEB 2023 vezérigazgatója.

Gianni Annoni, a rendezvény házigazdája kifejtette, hogy az olasz emberekre jellemző szociális életet a konyhában és az asztal körül lehet igazán megteremteni. Reggel a közös kávézás, napközben és este pedig a pizzák, a pasták és a fagylaltok járulnak hozzá ahhoz, hogy az emberek kapcsolódni tudjanak egymáshoz, ezek pedig a fesztiválon is főszerepet kapnak. Az olasz konyhaművészetet tavaly az UNESCO világörökség részeként is felterjesztették.

A borszakmai sátor, a mercato és a szakmai szemináriumok mellett Kalas Györgyi a fiatalokat is várja gasztrofoglalkozásokkal.

A fesztivál a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa által és az Olasz Külkereskedelmi Intézet társszervezésében valósul meg.

(Borítókép: Kőrösi Tamás - We Love Balaton)

Címkék