Tihany idén májusban nyitott helye Ricza Lajos és Vajda Balázs sokadik közös munkájának eredménye. A barátokból lett üzlettársakat nem választotta szét a munka, új ötletükkel pedig egy sima reggelizőnél jóval komplexebb helyet találtak ki, ami egyszerre tekinthető pékségnek, cukrászdának, delikátboltnak és a nevéből is következően brunchhelyszínnek. Ellátogattunk a Brunch 23-ba.

Hétköznap délelőtt érkezünk a Kossuth Lajos utca 23. számhoz. A külső részen és bent is nyüzsgés van, a helyet foglaló és a pultnál válogató vendégeket változatos kínálat várja, amit a friss illatok is bizonyítanak.

Kicsit olyan megérkezni Ricza Lajos és Vajda Balázs csapatához, mintha régi ismerősökhöz térnénk be, és más vendégek érkezésénél is ezt tapasztaljuk. A Brunch 23 május 1-én nyitott. Az egész napos reggeliző helye ismerős lehet azoknak, akik gyakrabban járnak a környéken, ugyanis a Garda Vendéglőt váltotta.

„Régi álmom volt egy reggeliző. Külföldön is nagyon tetszettek, az elmúlt években pedig Budapesten és a környéken is egyre többet láttam, ezért eljátszottunk a gondolattal, hogy mi lenne, ha...”

– meséli Lajos.

A külső burkolathoz, a település építészetére is jellemző tihanyi kőhöz nem szerettek volna hozzányúlni. A belső terek új dizájnt kaptak, a felületek látványos csempével, műfűvel, fával és egy speciális kőfelülettel vannak borítva, a több eltérő stílus mégis harmóniát alkot. Három részre van osztva a tér, a külső és a belső rész mellett egy pergolás teraszon lehet élvezni a panorámát, ami télen-nyáron használható.

Konyhai szakmák ötvözése

A Brunch 23-ban a hely korábbi funkciója miatt a melegételek elkészítéséhez minden rendelkezésre állt, ami mellé egy péküzemet és egy cukrászüzemet is kialakítottak. „Helyben sülnek a péktermékek, amik között van pár alaptermék, a többi esetében pedig szabad kezet kap a pék, így bátran ötletelhet, kísérletezhet″ – fejti ki Balázs.

Hasonló a helyzet a cukrászoknál is, akik többféle édességet készítenek, a kreativitás pedig nekik is adott.

A közös munka egyik eredménye a töltött croissant, amiből az állandó pisztáciás és csokoládés mellett például kókuszosat vagy málnás-tejszíneset is elcsíphetünk, utóbbiak ugyanis a változó kínálat részei.

Klasszikus tojásételek, English breakfast, Benedict, croque monsieur, granola és bécsi reggeli is szerepel az étlapon. Az avocado toast (3690 Ft) egy krémmel bőségesen megpakolt házi pirítós, amire buggyantott tojás is kerül.

Az Eggs Benedictnek (3850 Ft) egy helyben sütött házi kalács az alapja, a tojás és a hollandi mártás mellett érlelt füstölt sonkával érkezik.

A fogások mellé tálalt salátákon marinált lila hagyma és balzsamecet is van, a fanyar ízek jó kiegészítők. A sonkák, a kolbászok és a zöldségek, gyümölcsök balatonfüredi őstermelőktől érkeznek, a kecskesajt Szentantalfáról. Balázs azt tervezi, hogy valamilyen módon megjeleníti a beszállítók listáját is:

„Fontos, hogy a vendégek is lássák, hogy honnan jönnek azok, amiket fogyasztanak.”

A kávé Roasting Rabbits, az alap mellett minden hónapban két további prémiumkávét is árulnak, de házi szörp és limonádé is kapható.

Miért pont 23?

A válasz nagyon egyszerű. Abban biztosak voltak, hogy nem szeretnének egy újabb olyan hely lenni, ami egy régi konyhai berendezésről, eszközről vagy fűszerről van elnevezve. Lajos szerint rengeteg névötletet jegyeztek fel, végül az egyszerűség jegyében a brunch és a házszám összekapcsolása lett a befutó. Lényegre törő és könnyen megjegyezhető.

Breakfast & More

A hely teljes nevében a Breakfast & More is szerepel. A fogások, a péktermékek és a sütemények mellett a kínálat többi része a hely oldalában elhelyezett, mindenféle finomsággal bőségesen megpakolt polcokon található. A nagyrészt lilába borult állványok levendulás portékákat rejtenek, de más ízvilágú, tihanyi és balatoni kencék, borok, édességek és kávék között is lehet válogatni. Több terméket is felhasználnak az ételekbe, és ha valaki felfedezi ezeket az ízeket,

meg IS tudjA vásárolni őket.

A Brunch 23 egész éves nyitvatartással várja a vendégeket. Napi ebédmenü is elérhető náluk, amit jelenleg tesztelnek, ha pedig jó lehetőséget látnak benne, a jövőben bővíteni fogják ezt a kínálatot is.

Elérhetőség

Brunch 23 Tihany Breakfast & More

(Borítókép: Brunch 23)

Címkék