A Villa Salve egy olyan hely, ahol tökéletesen le lehet lassulni, akár kimozdulás nélkül is. Az épület az ezredforduló környékén még vendéglőként és panzióként működött, majd hosszú évekig állt elhagyatottan, míg új kezekbe nem került. Ma már minden adott a feltöltődéshez: kényelmes szobák, csend, medence, kert, finom reggeli, mindezt pedig páratlan kilátás kíséri. Teszteltük a Villa Salvét.

Már a szállásra vezető útról is egyre szebb a kilátás, de amikor a Villa Salve parkolójából lesétálunk az épülethez, nem tudjuk levenni a szemünket a Balatonról. A recepción kedves fogadtatásban van részünk, és hamar kézhez kapjuk kulcsainkat.

Alig tudjuk elképzelni, hogy a 2000-es évek elején ezt a két épületet a tetejéig nőtte be a dús növényzet az elhanyagoltság miatt. Az udvaron még egy faház is állt, amely ki sem látszott a gazból. Az már kevésbé meglepő, hogy régen egy Panoráma nevű étterem üzemelt itt, aminek egy részében panzió volt. 2001-es naptár, élére állított párnák és bekészített törölközők is előkerültek – vastag porral és pókhálóval fedve –, amikor először kinyitották az ajtókat. A környék építési szabályzata miatt a felújítás során az alapterületen nem módosítottak, és a tetők eltérő dőlésszögét sem alakíthatták át egyformává.

Bár mi nem Balatonra néző szobákat kapunk, ezt csak addig a másodpercig sajnáljuk, amíg be nem lépünk a miénkbe, ahol minden tökéletes harmóniát alkot. Az első benyomás fontossága az emberek között alapvető, azonban egy új helyre megérkezve is jó ezekre a megérzésekre hagyatkozni. Minket az otthonosság érzése jár körbe, jó megérkezni. Egyszerre elegáns és letisztult, a természetes színek, mint a bézs és a barna, szobánként más-más részletekkel egészülnek ki.

A berendezés a házigazdák érdeme, ahogyan a ház felújítása is: a külső falat Sümegen vágott bazalt borítja, a támfalak kövei pedig a tereprendezés során kerültek elő a földből.

Több mint szállás

A Villa Salve udvarán több hely is adott arra, hogy lepihenjünk, nézelődjünk, és magunkba szívjuk a nyugalmat. Az egyik napágyon helyet foglalva éppen a késő délutáni, kora esti fényeket csípjük el, a Balatont ilyenkor már a kék sötétedő árnyalatai borítják egy-két narancsos színfolttal.

A kikapcsolódást napágyak és kültéri fotelek biztosítják, a mellettünk lévő medence is nagyon hívogató, közben a tavaly épült borteraszról kellemes ütemek szólnak. A kínálat alapján Nimfeum borokból, ginből, spritzekből és alkoholmentes italokból válogathatunk, de a borterasz a kültéri helyszíne miatt nem egész éves.

Kényelmes reggeli

A nap első étkezését beltéren és ideális időben kint is el lehet fogyasztani, egy napos és egy árnyékos terasz is adott ehhez. A választék bőséges, egy minisvédasztalról válogatunk tojások, péktermékek, házi krémek és édes reggelik közül, mellette pedig minden asztalra jut egy sajt- és sonkatál is. A kávé frissen készül, de gyümölcslevet vagy teát is választhatunk.

A délelőtti fények, a kedves és közvetlen kiszolgálás és a finom fogások teljes mértékben hozzájárulnak egy ráérős, beszélgetős reggelihez.

A később ébredők sem maradnak le teljesen a reggeliről, egyre többen nyitottak a piknikes megoldásokra, így az előre megbeszéltek szerint kosarakat is lehet kérni, amelyeket mindenféle finomsággal pakolnak meg.

A Villa Salve több szempontból is segít ellazulni, ami egyre fontosabb az emberek életében, azonban a badacsonyi hely több mint szállás. A pihentető környezet bőven a falakon túl ér, a szobák mellett a teraszon, a kertben és akár kicsit távolabb jutva, a környéken is elérhető, az pedig, hogy miként szeretnénk eltölteni itt az időt, csak rajtunk áll. Ha az erre vezető úton szeretne valaki feljebb sétálni, tökéletes kilátásban lehet része Szigliget várára vagy a Keszthelyi-hegységre.

Elérhetőség

Villa Salve

(Borítókép: Kőrösi Tamás – We Love Balaton)

Címkék