Megérkezés után egy sétára indulni, felfedezni egy új vendéglátóhelyet, aztán kellemesen elfáradva visszatérni a szállásra, és végignézni a naplementét a teraszon vagy a jakuzziból. Mind nagyon jó érzés, egymást követve pedig sokaknak egyenesen a tökéletes pihenés definíciója. Újabb szállásokat mutatunk, amelyekkel a balatoni nyárba – a strandolás mellett – a lelassulás is betervezhető.

A természetközeli, különleges szálláshelyekről szóló cikksorozatunk első részét itt olvashatjátok, most pedig jöjjön újabb öt vendégház, amelyek a mindennapokból való kiszakadás és az otthon érzését egyaránt átadják.

Nava Garden

Bár a Balaton mindenhonnan gyönyörű látványt nyújt, a Nava Garden A-frame házából éppen a magaspart különleges atmoszféráját és egyedi panorámáját lehet megtapasztalni. A héber eredetű nava jelentése kellemes, de annál jóval többet kaphatnak az idelátogatók. Az építkezés során szóba sem jöhetett a kompromisszum, aminek eredménye a káros anyagoktól mentesen felépített 4 férőhelyes ház. Jó példa erre a fürdőszoba tadelakt marokkói vakolata, ami nemcsak funkcionális, hanem egyedi hangulatot is teremt.

A kert eklektikáját a réti virágok és a pálmák összképe adja. Az immunrendszer erősítéséhez helyi termesztésű gyógynövények párlatait használva lehet töltődni a Tihanyra néző panorámaszaunában, de júliustól a jeges merülőmedence is tervben van. A mindennel felszerelt teraszon kamadó grill is található, de aki ínyencebb élményekre vágyik, privát séfet és borkóstoló szolgáltatást is hívhat.

A tulajdonosok szerint annál nem is kell több, mint amikor a vendégek távozáskor még a párnákat is az eredeti helyükre teszik vissza. „Értékelik és vigyáznak arra, ami itt körülvette őket, és ez megható” – írják.

A Nava Garden négy évszakos, napelemmel, hőszivattyúval ellátott, és egész évben foglalható.

Kamonkő Panoráma Kuckó

A kis ház tulajdonosai 1971 óta nyaralnak Szigligeten, és szerettek volna belevágni valami újba, így született meg a vendégház ötlete. A házat semmiképp nem akarták bővíteni az azt körülölelő zöldterület kárára, ezért minden rendelkezésre álló részletet újragondoltak, aminek egy jól funkcionáló, bohém és romantikus otthon lett az eredménye.

A félig hegyoldalban lévő alsó szinten alakították ki a nyári konyhát, a középső szinten található a nappali és a mosdó, az innen nyíló, délnyugati fekvésű teraszon pedig hosszú órákon át lehet napozni.

A felső rész egyik hálójából csodás a balatoni panoráma, emiatt az ablakokat is kibővítették. „Mivel a ház csak gyalog közelíthető meg, egy kis hegyi ösvényen, elsősorban sportosabb, a világtól elszakadni vágyó vendégeinknek ajánljuk” – teszik hozzá. Izgalmas és különleges gasztronómiai élményekért a szomszédban található a Villa Kabala étterem, akik 2022 óta szerepelnek a Michelin-kalauzban. A környéken olyan helyek várnak felfedezésre, mint például Szigliget vára vagy a Folly Arborétum, de a Balaton partja is sétatávolságra van.

A Kamonkő Panoráma Kuckó március és november között foglalható.

Slowood Cabins

Ahogyan a név is sugallja, a slow living jegyében a befelé figyelés, a természet szeretete és az elmélyült pihenés került középpontba a balatonszepezdi hat kabinka megépítésénél.

A 4 db négyfős és 2 db kétfős ház a lehető legkisebb ökológiai lábnyommal biztosítja a maximális vendégélményt, amire már az építkezésnél is figyeltek, ugyanis a terhek kompenzálására kétszáz fát ültettek az erdőben. A mohamennyezet, a kőből készült mosdók és a hatalmas, egyedülálló okosüveg-felületek egyedi hangulatot varázsolva szinte behozzák az erdőt a házba.

Aki nem szeretne a reggeli sütéssel-főzéssel foglalkozni, háromféle kosárból választhatja ki, melyik várja ébredéskor az ajtó előtt. Madárcsicsergésben vagy éjjel, a csillagok alatt is élvezni lehet a jakuzzi pezsgését, de a Balaton is csak 800 méterre van.

A környékbeli programok és gasztronómia felfedezéséhez is segítséget nyújt a Slowood Cabins weboldala, ahol számos lehetőség közül lehet kiválasztani a leginkább tetszőket.

A Slowood Cabins kis házai az okos fűtési rendszer miatt egész évben elérhetők. A szállás felnőttbarát, és nem fogad háziállatokat.

Halacs Homes

A balatonalmádi két kabin koncepciója Eszter fejéből pattant ki, akinek párja segített a kivitelezésben. Kívül-belül ők álmodták meg a kifinomult, modern részleteket, és azóta is szerelemprojektként tartják számon a 65 négyzetméteres kétfős kabinokat. Elhelyezkedésük miatt tökéletes lehetőséget kínálnak az elvonuláshoz, a csendes környéken a közeli erdő vagy a Köcsi-tó segít feltöltődni, és a Balaton is mindössze 10 percre van.

Amennyiben inkább a passzív pihenés mellett döntenétek, a teraszon álló privát jakuzzi biztosítja a tökéletes kikapcsolódást a szabad ég alatt, a reggelihez pedig különböző finom falatokkal tömött kosarat lehet rendelni.

Bár a két ház egymás közvetlen szomszédságában van, a kialakítás miatt teljesen elszigetelten lehet relaxálni. A környék bringás felfedezéséhez két bicikli és túratérkép is található a szálláson, egy új hely kipróbálásához pedig a weboldalukon is találhatók tippek a kávézótól egy bitang jó hamburgerig.

A szigetelésnek és a fűtési lehetőségnek köszönhetően a Halacs Homes kabinjai egész évben foglalhatók.

Kapolcsi Sziklák 

Sokaknak lehet ismerős a Hello Wood Resorts első, saját kezűleg üzemeltetett szálláshelye. A Kapolcsi Sziklák egyszerre nyújtják az interiőr és a wellness kialakításával a hotelminőséget, a szántóföldekkel, gyümölcsfákkal, dombokkal pedig a természet elérhető közelségét. Az egymástól elkülönített házak külső megjelenését a sziklák formái és színei ihlették, amik így beleolvadnak saját környezetükbe.

A privát wellness része a beltéri infraszauna, a pihenőágyak, a jakuzzi, és persze a csodás panorámáról sem szabad megfeledkezni. A kabinok idén két új, március óta foglalható Szikla Grand házzal bővültek, amit nekünk is volt szerencsénk kipróbálni.

A kikapcsolódásra tekintettel a Kapolcsi Sziklák nem fogad gyerekeket és kisállatokat.

(Borítókép: Slowood Cabins)

Címkék