A hegyesdi bányatóhoz érve olyan, mintha egy teljesen más világba csöppentünk volna. A csendes környezet része a dús növényzet, a stégek, a rengeteg hal és az élénkkék víz.

Hegyesd Monostorapáti és Zalahaláp között található, a 77-es út mellett. Ha a környéken jártok például a várrom vagy a tanösvény miatt, érdemes betervezni itt egy pihenőt vagy egy pár perces sétát.

A bányató környezete nem mindig volt szép állapotban: a 60-as évektől a dolomitbányászat miatt az egykori sekély tavacska a falu kútjaival együtt apadt ki, a 90-es évekre pedig egy több méter mély, kéthektáros gödör volt a helyén. A vízkivétel csökkentésével, majd leállításával újra helyreállt a vízhálózat, és az évek alatt a feltörő karsztvíz feltöltötte a hatalmas mélyedést.

Az „új” tavat a Hegyesdi Horgász Egyesület kapta meg, az ő munkájuk eredményeként ma már egy gyönyörű környezet vár bennünket. Az első halak érdekes módon a madaraknak köszönhetően jelentek meg a vízben, később pedig, a keszegek mellett – már emberi telepítéssel – 3000 süllő lelt otthonra a tóban.

A bányatóhoz érkezve a csend és nyugalom jár körbe minket. Közelebb érve sűrű nádasok és fák között sétálunk közvetlenül a kristálytiszta, élénkkék színű víz mellett, amelyben rengeteg hal úszkál. A parton több pad is van, amelyeken megpihenhetünk. A festői környezet események szervezőit is megihlette már, például tavaly a Természetre hangolva című koncertsorozat egyik állomása is itt volt.

A látványért kattintsatok a galériánkra!

(Borítókép: Kőrösi Tamás – We Love Balaton)

Címkék