Csak a zene és a természet – ez volt a koncepciója a 2023 májusában indult Természetre hangolva koncertsorozatnak, ahol a különleges helyszínek, a lenyűgöző geológiai formák és a hangok együtt megismételhetetlen élményt adtak. A 2023 májusától október elejéig tartó koncertsorozat helyszíne volt a Haláp kietlen krátere, a hegyesdi bányató, az úrkúti őskarszt, a zirci arborétum és a gyenesdiási dolomitbánya is. Cikkünkkel a különleges hangulatú koncerteket idézzük fel.

Kempingszékekkel, pikniktakarókkal és meleg pulcsikkal felszerelkezve kapaszkodunk fel a Haláp kráteréhez. Talán ez az első olyan nap, amikor bekopogtat az ősz, és már egy-egy hűvösebb fuvallat is végigsöpör az elbányászott tanúhegy kopár oldalán. 

Alattunk a Tapolcai-medence és a Balaton hihetetlen panorámája, a kráter pereméről az Ébredő Vulkán szoborpark Stonehenge-szerű kőtömbjei néznek le ránk. Van valami misztikus, időtlen hangulata a helynek, a mindenhol feltűnő szürke bazaltköveknek furcsa árnyalatot kölcsönöznek a közelgő szürkületre utaló fények. Elsétálunk a Hello Wood nemzetközi építőtáborában készült, félbevágott gúla alakú építmények mellett. Ezek a félig nyitott házikók emlékeztetnek minket még a civilizációra itt, mert a faépítményeken túl már csak az egykori bányaudvar vár – meg persze a DJ-pult.

Ambient és alkonyat

Megszólalnak az első hangok, és Zságer Balázs egy igazi hangutazásra hív meg minket. Lassú, ambient zene visz át a szürkületbe, és csak egy-egy kis időre gyorsul fel. A környezet és a zene együtt megismételhetetlen élményt ad. Megszűnik az idő, és közben úgy telik a közel másfél óra, hogy észre sem vesszük.  Amikor pedig véget ér a live act, rendkívüli érzés, hogy csend van és félhomály. Nem is könnyű megmozdulni, és visszatérni a valóságba.

A fentiekhez hasonló hangulata volt a gyönyörű helyszíneken megrendezett Természetre hangolva koncertsorozat eseményeinek, ahol mindenki maga gondoskodik a fekvő-, vagy ülőhelyről. Kitelepült vendéglátó egység sincs, így ételt és italt is a vendégek hoznak. Az egyetlen „szolgáltatás” a zenén kívül a komposzt toalett.  

A VEB2023 támogatásával megvalósult, 2023 májusától október elejéig tartó koncertsorozat helyszínei között a Haláp krátere mellett szerepelt a hegyesdi bányató, az úrkúti őskarszt, a zirci arborétum és a gyenesdiási dolomitbánya is. 

Idén számos olyan buli és koncert volt a Balaton környékén, amelyek segítettek elszakadni a hagyományos beltéri vagy tóparti helyszínektől. Volt már elektronikus fesztivál egy kastély kertjében, elhagyatott szállóban és az inotai hőerőmű csarnokaiban is. Ebben a cikkben gyűjtöttük össze a legextrémebb helyszíneket. 

Képgalériánkkal a Természetre hangolva különleges hangulatú koncertjeit idézzük fel.    

Címkék