A szennyvíz egy zárt, megőrzés alatt álló területről folyt a Balatonba.

Tihany Somosi szabadstrandját augusztus 16-án zárták le szennyezés miatt. Mint kiderült, a vízben magas számban jelent meg az Escherichia coli baktérium, ami szennyvízjelző baktériumként szennyvíz vagy szennyezett talajvíz megjelenésére utal.

A HUN-REN Balatoni Limnológiai Kutatóintézet igazgatója, dr. Vasas Gábor a HírBalaton megkeresésére elárulta, hogy a hétvégén sikerült a szennyeződés pontos forrását feltárni, és a problémát csőcserével azonnal megszüntetni.

A lap információi szerint a Dunántúli Regionális Vízmű Zrt. (DRV) szennyvíz főnyomó csöve sérült meg a Magyar Újságírók Országos Szövetsége egykori üdülője melletti ingatlanon, ahol a Kastélyszálló is található. Az illetékesek ezt valószínűleg azért nem vették észre, mert bekerített, zárt ingatlanról van szó, ami évek óta csak megőrzés alatt áll.

„Ha az elkövetkezendő hetekben, hónapokban nem oldódik meg a probléma, az a jövő szezonban nagyon kellemetlenül fogja érinteni mind a Tihanyi-félszigetet, mind a füredi részt, sőt az egész keleti medencére hatással lesz”

 – fejtette ki korábban dr. Vasas Gábor a Balaton Fejlesztési Tanács (BFT) utolsó, szeptemberi ülésén.

Mint írják, horgászokat, vitorlázókat, hajósokat is megvádoltak, amit a BLKI igazgatója túlzásnak nevezett, de őket is érinti az, hogy a Balaton hőmérsékletének emelkedése miatt a higiéniára sokkal jobban oda kell figyelni. Hozzátette, hogy különbség van abban, amikor a szennyvíz egy 30-35 fokos vízbe vagy egy 18-23 fokos vízbe kerül bele. A melegebb víz kedvez az úgynevezett heterotróf – részben szennyvizekben fellelhető, fekáliával táplálkozó – baktériumok szaporodásának.

A HírBalaton a Veszprém Vármegyei Kormányhivatalt és a Veszprém Vármegyei Rendőr-főkapitányságot is megkereste az ügyben. A kormányhivatal válasza szerint

az ügy kivizsgálása folyamatban van, a rendőrségre nem érkezett feljelentés.

A DRV elavult csőrendszerének cseréje hosszú évek óta téma a BFT ülésein, a ivóvízellátás modernizációs projektjére korábban kiemelt beruházásként hivatkoztak.

(Borítókép: Kőrösi Tamás - We Love Balaton)

Címkék