A Badacsonnyal kapcsolatban általában borokra, borkóstolásra gondolunk, pedig egyre több pincészet készít már pezsgőt vagy gyöngyöző-, habzóbort is. A népszerű buborékos italokból kínál több mint 40-félét a néhány hónapja nyitott Pezsdülő Bár. Megnéztük, hogy illeszkednek a fősodorba úgy, hogy közben hozzá is tesznek ahhoz.

Biciklikölcsönző, sőt még dollárbolt is volt abban a korábban üvegfalú helyiségben, ahol most diszkógömb is jelzi: itt valami egészen másról van szó.

Bohém hangulat, kontinenseket átívelő választék

Az 1920-as évek stílusát megcélzó bárban nemcsak diszkógömböt, de még diszkógömbsisakot is találunk, ez utóbbit bárki fel is veheti. A kínálat pedig több mint tíz ország pezsgőit tartalmazza, Franciaországtól Montenegrón át egészen Afrikáig. Szintén tízhez közelít a champagne-ok választéka, de a hazai – kiemelten a balatoni buborékos italokból is jó néhány közül választhatunk az itallapon.

A Pezsdülő alapötlete az volt, hogy a vendégek számára mutassanak meg minél többet a világ pezsgőiből, ugyanis ezeket nemcsak a megszokott, egész palackot kikérős módszerrel, hanem ténylegesen kóstolóként, egy-egy pohárban is felszolgálják.

„Itt ez egy kuriózum, hogy mi mindent kinyitunk”

– mesélte Horváth Gergő, a bár szakmai vezetője. Kiderült, hogy ennek a megvalósításához egy külön technológiára volt szükség, amelynek segítségével a megkezdett üvegek szinte visszapalackozhatók (egy speciális gép és dugó segítségével 21 napig tartja az eredeti buborékmennyiséget a palack, miután a légüres részét széndioxiddal pótolják).

Borozók közt pezsgőbár

A badacsonyi Éliás Birtok budaizöld-pezsgőjét kóstoljuk, ami a hegy szintén saját szőlőfajtája, a népszerű kéknyelű szőlőfajta porzótársából készült. Ahogy Gergő meséli, a budai zöld egy kis mennyiségben megtalálható szőlőfajta, mely citrusos ízjegyei miatt kiváló alapanyag a pezsgőkészítéshez. Korai szüret után készül ez a tradicionális pezsgő.

A tulajdonos házaspár – akik egyébként rendezvényszervezéssel foglalkoznak, és fél lábbal már megkezdték badacsonyi életüket, hátrahagyva a fővárost – nagyon fontosnak tartja azt, hogy az ideérkező vendégek kulturált módon tudjanak alkoholt fogyasztani. Ha pedig valakit mélyebben is érdekel, amit kóstol, megfelelő szakmai választ kaphat rá például tematikus estjeiken is.

Pezsgők, habzóborok és pét-natok is megtalálhatók az itallapon számos, a badacsonyi és a környékbeli pincészeteken (például Váli Pincészet vagy Pálffy Pince) kívül természetesen a Kreinbacher Birtoktól, de a déli partról például a Bujdosó Pincészettől is. Ezenkívül borok és személyes ajánlásra koktélok is kérhetők (akár alkoholmentes változatban is), amit az éppen aktuálisan összeállított hidegtál mellé is kóstolhatunk.

A Pezsdülő remek úti cél egy bortúra, de akár egy lány- vagy legénybúcsú kezdőpontjának is, elviteles tételeik pedig akár a Pezsdülő hajókirándulásainál is velünk lehetnek. Jelenleg péntektől vasárnapig tartanak nyitva. 

Elérhetőség

Pezsdülő Bár Badacsony

(Borítókép: Kőrösi Tamás - We Love Balaton)

Címkék