Vannak olyan helyzetek, amikor egyértelművé válik, hogy változtatni kell a vendégek igényei miatt, Keszthelyen pedig ez egy egészen különleges utat tört magának: sok vendég a megszokottól eltérő ízekért tér be a Pajtiba, amely először kávézónak indult. A távol-keleti ételek iránti érdeklődés miatt merült fel a tulajdonosokban, hogy mi lenne, ha tartanának egy pop-up jellegű szusis vacsoraestet.
„A eseményre nagyjából 20 fővel számoltunk, aztán végül 60 igény futott be, mire lezártuk a további foglalás lehetőségét. Annyira jól sikerült az esemény, hogy még egyszer megszerveztük, akkor 80 főig mentünk el” – meséli Vass Ákos.
Ebből az ötletből nőtte ki magát mára a NemSzomszéd, amely a Pajti mellett található.

A több mint két évvel ezelőtti eseménytől több lépcsőfok vezetett a saját helyig, amely február 25-én nyitott. Ákos azt meséli, hogy az est után a szusi először vacsoraajánlatként szerepelt a kínálatban, az ezt követő hetekben pedig egyre többen keresték ebédidőben is.
„Miután az ebédmenübe is bekerült, szintén nem telt el sok idő ahhoz, hogy az állandó étlapon is elérhető legyen. Folyamatosan nőtt a kereslet, nagyon sokan rendeltek, mi pedig elkezdtük a konyhánkat ehhez igazítani, aztán kitaláltuk, hogy válasszuk külön. Így született meg a NemSzomszéd” – fejti ki.

A koncepciót és az enteriőrt is a csapat álmodta meg. A bejárat utáni lépcsőnek nagyon jól állnak a különböző méretű és formájú lampionok, felérve pedig egy minimalista stílusú helyen találjuk magunkat, ahol Jónás Csaba fogad minket. Csabó évekkel ezelőtt egy budapesti szusizóban dolgozott, majd úgy döntött, mellőzi a vendéglátást, és zöldségek, alapanyagok beszállításával foglalkozott. Így találkoztak Ákossal is, aki először tanácsokért fordult hozzá, később pedig szakácsnak, majd konyhafőnöknek is felkérte, most pedig a kiváló szusikért felel, amiket mi is teszteltünk.
Az asztalunk egy pillanat alatt töltődik meg a változatos fogásokkal. A garnélás tom kha leves (2900 forint) egyszerre melengető és üdítő, ha az átlagosnál nagyobb étvággyal érkeznénk, kifejezetten jól jön.

Ha többféle ízt szeretnénk kipróbálni, és többen vagyunk, érdemes válogatásokban gondolkodni. Mi a 3. számút próbáltuk ki (16 000 forint), azaz 32 maki, 2 nigiri és 2 gunkan színesíti a tányérunkat, amely már látványra is csodálatos, és a számtalan variáció mindegyike ízletes. A tempura tamago maki (4300 forint) egy ropogós bundával borított tekercs, amelyben tojást, paprikát, lazackrémet és lazackaviárt is találunk.


Minden frissen és helyben készül, és azt is megtudjuk, hogy Csabó sosem gyárt előre szusit.
„Mi sosem tekerünk előre. Lehet, hogy egy rendelés során nem leszünk a leggyorsabbak, de a mi célunk a minőségi kiszállítás, amelynek az az alapja, hogy frissen készítsünk el mindent.”
A minőség fenntartásához az összes részlet hozzátartozik: a megfelelő konyhai felszereltség és a zöldség, a tengeri halak és az ehető virágok beszerzési forrása mellett a technikai tudást, a türelmet és a precíz munkát egyaránt fontosnak tartja Csabó.
Már bőven jóllaktunk a rengeteg finom falattal, amikor érkezik egy matchás sajttorta (3000 forint) is az asztalunkra: az alapja édes keksz, erre kerül rá a krém, majd tejszínhab és eper díszíti. Mindenkinek van egy olyan kedvenc édessége, amelynek mindig jut még egy kis hely, és azt kell hogy mondjuk, ez pont ilyen. A matchát amúgy az italkínálatban is megtaláljuk, ahogyan több japán eredetű sör- és röviditalmárka is feltűnik.


Hamarosan ebédmenü is elérhető lesz, és április 8-tól már a deli polcai is feltöltődnek különleges alapanyagokkal, így ha otthon támadna kedvünk összedobni valami szokatlan fogást, be is szerezhetjük őket, ha arra járunk.
A kíváncsibb látogatók a pult mögé hajolva akár be is pillanthatnak a készületekbe, így az elejétől kezdve végigkísérhetik azt, hogy hogyan kerül az asztalunkra a friss étel – csak tudjunk választani a finomabbnál finomabb variációk közül! Ha szeretjük ezeket az ízeket, mindenképpen érdemes ellátogatni a NemSzomszédba, amely kisebb étteremként egy hangulatos, nyugodt környezetet teremt, ráadásul egy újabb bizonyítéka annak, hogy
a Balatonnál is helye van a szusinak.

Elérhetőség
NemSzomszéd
(Borítókép: Kőrösi Tamás - We Love Balaton)