A keszthelyi Pajti kávézó újhullámos kávézónak indult, többször átalakult, majd bőséges reggelit, bagelt, street foodot és ázsiai ételeket kínáló étterem is lett, ahol a piacozók, a turisták és a gimnazisták is találnak kedvükre való ételeket. Több fogás vegán verzióban is kérhető, egy hazai kávépörkölő cég pedig kifejezetten a Pajtinak készít saját keveréket. Mutatjuk, hogy milyen az, amikor bejön a kísérletezés.

A piacozás valahogy mindig egy jó kávéval és néhány finom étellel ér véget, ha pedig az ebédidőbe csúszik a program, már komolyabb étkezés követi. Keszthelyen szerencsére nem kell túl messzire menni a fentiekért: a piac mellett található Pajti kávézó kiadós reggelikkel, street food fogásokkal és melengető levesekkel várja a betérőket, persze nem csak a piacozás után.

Péntek, tizenhárom

A tulajdonos, Vass Ákos régi vágya volt egy specialty kávézó, ahol a kávé mellett néhány snack és egyszerűbb fogás is szerepel a kínálatban. Ez addig tűnt jó ötletnek, amíg Ákos nem végzett egy kis kutatást a környéken, hogy mire lenne igény a potenciális vendégek részéről. Kiderült, hogy a minőségi kávé önmagában nem elég, kell konyha is.

Ákos az üzlet indulásához szándékosan egy babonás dátumot választott: A Pajti 2019. december 13-án, pénteken 13 órakor nyitott meg. Ezek a számok eleinte tényleg nem bizonyultak szerencsésnek, mert néhány hónap működés után a járványhelyzet felülírta a terveket.

Az indulás után spagettit, bageleket, melegszendvicseket és egyszerűbb reggeliket kínált a hely, és egy könnyű ebédre és uzsonnára is be lehetett térni. Hetente változó menüajánlattal, kis étlappal dolgoztak. Egy beszélgetős, laza hely volt a cél, amit a piacra járók, a középkorúak és az idősebbek, illetve a közeli Vajda János Gimnázium diákjai egyaránt látogathatnak.

2020 márciusában, a lezárások idején a Pajti bezárt, mert a kiszállítás nem lett volna gazdaságos. Ezt az időt felújításra, a konyha és a terasz bővítésére fordították. Az őszi lezárások idején már ráálltak az elviteles kiszolgálásra, és újbóli ráncfelvarrást kapott az üzlet, elkészült a külső terasz is.

Street food kis csavarokkal

A Pajtiban egy kiadós reggelivel vagy brunchcsal indulhat a nap, folytatódhat egy könnyű ebéddel, egy uzsonnával és egy korai vacsorával (este 8-kor zárnak, de a hét elején már 6-kor). Instára kívánkozó amerikai palacsinták, tojásreggelik, bagelek közül választhatnak a reggelire betérők, de készül tofurántotta is.

A szezonális étlapra melegítő levesek (napi krémleves és ramen), thai, olasz és mexikói street food ételek kerültek. A klasszikus ízeket kedvelők találnak sonkás, sajtkrémes vagy olaszos ízvilágú bagelt, chili con carnés quesadillát, pirított hagymás-marharagus, sajtos wrapet, akik pedig vevők arra, hogy egy kicsit tágítsák a kulináris komfortzónájukat, kipróbálhatják a sütőtökpestós és birsalmacsatnis csirkés szendvicset vagy a wrapet, amelyben kávés BBQ-csirke találkozik a sajtszósszal

„Nagyon szeretjük az ázsiai ételeket, de sokáig nem mertük meglépni, hogy feltegyük őket az étlapra” – meséli Ákos. „Attól féltünk, hogy túl sok lesz a közönségünknek, de tévedtünk. Egyszer próbaképp az egyik menüajánlatba bekerült a pad thai, és annyira sokan kérték, hogy idő előtt elfogyott az alapanyag.” Miután kiderült, hogy mégis van kereslet erre a vonalra, thai tésztaételek, ramenek, süt rizs is találhatók a kínálatban, ami egyébként kb. minden harmadik héten változik.

Ha specialty kávézó, akkor már legyen saját blend

A Pajti kávézó eleinte egy sötétebb pörkölésű, brazil kávét kínált. Sokan szerették, de Ákos szintet szeretett volna lépni, a vendégeknek pedig idő kellett, hogy megszokják az új ízeket. „Néha próbálkoztunk egy-két világosabb pörkölésű kávéval, de nem tudtuk, hogyan fogadja a közönség. Az elején egy nap 5-10 ilyen kávé fogyott, és azért is jártattam a számat egy órán keresztül, hogy el tudjam adni” – mondja Ákos.

Többféle kávét kezdtek tesztelni, végül a CrackerJack pörkölő mellett döntöttek. Közösen elkészítették a Pajti kávézó saját blendjét (keverékét) is, amit meg is lehet vásárolni, ha valaki otthon is az itt megszokott ízekre vágyik.

Címkék

Elérhetőségek

Pajti kávézó 8360 Keszthely, Bem József tér 1. Facebook-oldal