Hol máshol is futhatnánk össze Márton Sándorral, mint a füredi Bagaméri Fagylaltozóban, pedig nem egyszerű vele mostanában találkozni, hiszen idén nemcsak a Balaton Fagyija különdíját nyerte meg a Füred kincsével, hanem az Év Fagylaltja országos versenyét is a dörgicsei mandulással.
Most is egy budapesti interjúról érkezett haza, majd nekilát fagyit készíteni, hogy reggel teli pult várja a vendégeket, akik akár Nagyváradról is képesek idáig utazni, hogy a díjnyertes ízeket megkóstolják. Még arra is jut ideje, hogy mosolyogva meséljen nekünk a fagyikról.

Sándor a 90-es évek vége óta foglalkozik fagyival. Nyíregyházán élt, de mindig szoros kapcsolata volt a Balatonnal, hiszen fiatalabb korában Siófokon dolgozott a vendéglátásban. Fagyis tanulmányait Németországban kezdte, de természetesen nem maradhatott ki Olaszország sem, ahova a mai napig minden évben visszajár:
Amikor véget ér itthon a szezon, akkor kezdődik a tanulás. Egy baráti társasággal minden évben Olaszországba utazunk, hogy olasz mesterektől tanulhassunk, hiszen technológia és alapanyagok terén is mindig vannak újdonságok és előrelépés – meséli.

Az idei díjazottak
A Balaton Fagyija díjat idén a Füred kincse nevű íz kapta, amely egy klasszikus, tojás-tejszín-cukor-alapú fagylalt mandulalikőrrel, mandulás crumble-lal és két réteg piros ribizlis-erdei gyümölcsös réteggel. Sándorék előtte is készítettek hasonlót, de akkor még egy narancsos réteg volt benne.

A dörgicsei mandula nevéhez hűen dörgicsei mandulából készül, amelyet egy kis családi gazdaságból szereznek be, és a különleges pörkölésnek köszönhetően intenzívebb és karakteresebb az íze. A recepteket közkinccsé teszik, a Magyar Cukrász Ipartestület oldalán elérhetők, mégis érdemes Füreden megkóstolni, csak győzzünk választani a hatalmas és különleges választékból.

Extra és helyi alapanyagok
Csokifagyiból 5-6-féle is van, 100%-os kakaómasszával dolgoznak, és ezt kifejezetten olyan helyekről szerzik be (Mexikótól Nicaraguáig), ahol a kereskedők a termelőkkel személyes kapcsolatot ápolnak. Kapható haiti málna, maracuja-étcsokoládé, kumabo banán-étcsokoládé, illetve juzu-fehér csokoládé is. Kedvencünk volt még a klasszikus vajkaramella és a mór kávé. Ez utóbbiba karamella, pekándió és csillagánizs is kerül. A helyi alapanyagok amúgy is hangsúlyosak, hiszen például az Izabella szőlőt, a piros bogyós gyümölcsöket a környékről szerzik be, a ribizlit egy nemesvámosi biotermelőtől vásárolják. A gesztenye Tapolcáról érkezik, ahol egy családi vállalkozás készíti a 100% gesztenyéből készült pürét. Túlzás nélkül állíthatjuk, életünk legjobb gesztenyefagyija.


Szerencsére van utánpótlás is, hiszen Sándor lánya, Márton Brigitta, illetve Sándor testvére, Márton Erika is a Bagamériben dolgozik. A díjakból pedig már annyi van, hogy nem férnek el a fagyizó belső falán. Brigitta például 2021-ben nyert bronzérmet az Év Fagylaltja versenyen az édes tejföl Cumberland-mártással, illetve Gabriella ottjártunkkor is a pultban dolgozott.

A fagyi szeretete és a szakértelem így még jó néhány évtizedre biztosított Füreden, ahol már nemcsak a gyógyvíz, a Tagore sétány vagy a reformkori városrész, illetve a kulturális intézmények, hanem a jó fagyi is igen nagy vonzerővel bír a rajongók körében, és a helyiek méltán lehetnek büszkék rá.
(Borítókép: Kőrösi Tamás - WeLove Balaton)