Hogyan találkozik a művészet a fagylaltokkal? Póta László régebben a Herendi Porcelánmanufaktúrában dolgozott, illetve megmutatta nekünk régebbi festményeit is, mert a fagyizóban található hátsó kis üzem ilyen különlegességeket is tartogat. A fagyizó teljes felújítását is ő, illetve felesége, Póta Anett végezte.


Anett mindig a vendéglátásban dolgozott, nagyon szeret a vevők között mozogni és beszélgetni, miközben Laci inkább háttérben marad, és fagyikat készít, így tökéletesen kiegészítik egymást.
Hagyományos eljárással, egy régebbi géppel készítjük a fagylaltokat. Vettünk egy újat, de Laci egy hét után visszatért a régihez, mert azzal lehet igazán jó fagyikat alkotni. A hangsúly a minőségi alapanyagokon van. A hagyományos ízek mellett mindig kísérletezgetünk is, nagyon szeretjük például a fűszernövényeket kombinálni a gyümölcsökkel.

A kezdetek
Anett egy Békés vármegyei településről költözött Veszprémbe a szüleivel, így ismerkedett meg a szomszédban lakó Lacival. A szomszédságból pedig házasság lett, és két gyermekük született. A Völgy Fagyizó épülete egy melléképület volt, amelyet le akartak bontani. Ezt az ötletet azonban megakadályozta, hogy kiderült, az épület műemlék, hiszen anno a bencés rend kefekötő műhelye volt. Az épületet valahogy hasznosítani szerették volna, így jött az ötlet, hogy nyissanak egy fagyizót. A felújítási munkák 7 évig tartottak, mindent a saját kezükkel végeztek, míg 2011-ben megszületett a Völgy Fagyizó, amely mind ízbéli, mind vizuális értelemben kincseket rejt.

A tejes fagyikban tej, tejszín és cukor van, semmi adalék és színezék. A csopaki Tamás Pincéből érkezik például a must vagy a zöldmandula-lekvár, ez utóbbit használják az egyik díjnyertes fagyijukban, illetve előszeretettel dolgoznakhelyi termelők alapanyagaiból. Az alkoholos fagyik pedig egy külön műfaj, nem könnyű vele dolgozni. Nincsenek extra fantázianevek, hanem kiírják, hogy milyen ízekre számíthatunk.
„Aki 16-ból nem tud választani, az 30-ból is nehezen”
A pultban 16 íz sorakozik, volt, hogy régebben két pultot is megtöltöttek a fagyikkal, de az meg nagyon lelassította a kiszolgálást, mivel az emberek nehezen döntötték el, hogy melyiket válasszák. Anett szerint aki 16-ból nem tud választani, az 30-ból is nehezen, tapasztalatuk a gyakorlatban is beigazolódott, hiszen egy pultból így is mindenki megtalálhatja a kedvencét, akár egy klasszikust, akár egy különlegességet keres.

Nálunk a citrom igazi citromból készült, illetve a szezon és az éppen aktuális ötleteink befolyásolják az ízeket. Van, hogy kapunk a szomszédból egy csomó rozmaringot, és akkor azzal kezdünk valamit, de a szezonon kívüli időszaki az igazi kísérletezés terepe. Ekkor utazunk és kóstolunk, inspirálódunk, illetve otthon fejlesztgetjük az új ízeket. A vendégek véleménye is nagyon fontos számunkra, ők is számos ötletet adtak már, mi pedig beillesztettük ezeket a receptekbe – meséli Anett.

Fagyit csak ezzel a lendülettel és lelkesedéssel szabad készíteni, így minden évben újabb ízekkel rukkolnak elő. Mi is becsülettel végigkóstoltuk a pultban lévőket, és állíthatjuk, hogy mindig az ízlett a legjobban, amit éppen ettünk. A eper, vanília, csokoládé, citrom klasszikus négyese letisztult, minden sallangtól mentes, kiváló minőségű, de kedvencünk volt még a bazsalikomos málnás kókusz, ahol tényleg remek ízkombinációban találkozik a gyümölcs és a fűszernövény íze, illetve a szilvás sárgabarack. Egy szezonban 70-80 ízzel dolgoznak, ezek forognak a pultban. Készítettek már zöldborsós és bacon-datolya-fagyit is.

A Balaton fagyija különdíjas sós-tökmagos vaníliafagyi (2020-ban) és a borsos marcipán (2021-ben) mellett kiváló a mák és a pisztácia is, ez utóbbi mindig minőségmérő számunkra, ha egy fagyizóba látogatunk, és Laciéknál tökéletes volt. A fagyikra általánosan igaz, hogy nem viszik el nagyon cukros irányba egyiket sem, ami szerencse, hiszen inkább a tiszta ízek, a gyümölcsök, a fűszerek dominálnak, illetve mindig van a pultban vegán, tej- és cukormentes opció is.

Biztos, hogy visszatérünk még hozzájuk a Patak térre, hiszen a Séd patak mentén sétálva, illetve a kis lépcsősoron a veszprémi vár felé kanyarodva is útba esnek. Most, hogy már ismerjük a fagyizó történetét, a profizmust és a lelkesedést, a kiváló minőségű kézműves fagyikat, még több indokunk van, hogy errefelé vegyük az irányt.

Elérhetőség
Völgy Fagyizó
- 8200 Veszprém, Patak tér
(Borítókép: Kőrösi Tamás – We Love Balaton)