Mától lehet nevezni az idei Év Strandétele versenyre, osztotta meg a hírt versenyt szervező Balatoni Kör Facebook-oldalán.
Ez lesz a tizenegyedik alkalom, amikor a Balaton körüli bisztrók, éttermek és strandbüfék megmutathatják, milyen különleges, de mégis egyszerű ételekkel is lehet színesíteni a tóparti kínálatot.
A Balatoni Kör idén is újított a versenykiíráson egy új kategória bevezetésével, a csónakforma is külön kategóriát kap:
„Ezúttal nem egy ételfajtát díjaznának külön, hanem a csónakformátumot szeretnék népszerűsíteni mint jellegzetes balatoni tálalási-, illetve elviteles ételformát, mivel a csónak a főételek tálalásától a szendvics formán át akár a desszertig inspiráló és jellegzetesen balatoni beach food lehet. A török pizza például hagyományosan csónak alakú, de akár a ma egyre trendibb tapas új balatoni neve is lehetne csónak - nagyobb mint egy falatka vagy katona, de kisebb egy klasszikus főételnél, illetve könnyen kézbe vehető. Egyszerre lehet alkalmas arra, hogy színesebbé és balatonibbá tegye a strandétel kínálatot, ezért idén külön díjaznánk a legkreatívabb és legjobb balatoni beach food csónakot” – írják.
Az Év Strandétele verseny nevezési feltételei között szerepel a minőségi, lehetőleg környékbeli alapanyagokból készülő, egészséges étel, az egyszerűség és a kreatvitiás, a gyors elkészíthetőség és az elviteles lehetőség. A fogásnak szerepelnie kell a vendéglátóhely kínálatában Hagyományos strandételekkel is lehet nevezni, ha azt másképp vagy jobban készítik a megszokotthoz képest.

Idén az alábbi hat kategóriákban terveznek díjat kiosztani:
- a fődíj, az Év Strandétele - büfé vagy bisztró kategóriában,
- a büfé vagy bisztró kategória legjobbja (attól függően, hogy a kettő közül melyik nyeri a fődíjat, a másik kategória legjobbját is díjazzák),
- az Év felfedezettje,
- az Év Beach Food csónakja,
- az Év legjobb vegetáriánus vagy vegán strandétele, valamint
- az Év balatoni stranddesszertje.
2024-ben a fődíjat a Nyári töltött káposzta fantázianevű étel vitte el, amely bárányhússal töltött, fermentált szőlőlevélbe „csomagolt” gombócokból áll, és bulgurt, málnaecetes lilahagymasalátát, mentát, de még egy kis kaprot is tartalmaz, büfé kategóriában pedig a Pisztáciapesztós lángos nyert.
Nevezni 2025. július 15-ig lehet a titkar@balatonikor.hu e-mail címen, ezt egy előválogatás követi, majd augusztus 7-én osztják ki a díjakat, amely során a zsűri a döntős helyszíneken kóstolja meg az ételeket. A felhívás részletei ide kattintva elérhetők.
(Borítókép: Heim Alexandra)