Keresés EN

természet

Bauxit túraútvonal – Halimba

Hely adatai

A Balatontól 32 km-re található Halimba közelében van egy sci-fibe illő, a bányászat nyomait őrző, vörösre színezett táj, ahol úgy érezzük, nem is a Földön járunk. Ez a Bakony délnyugati lábánál lévő túraútvonal a kőfejtéses gödrök mentén mutatja be egy súlyosan megsebzett táj értékeit (a bauxit termelése Halimbán 2013-ban fejeződött be), útközben QR-kódokat találunk az egyes állomásokra vonatkozó információval. A falu központjából indul a túra, a piros jelzésen egészen a Malom-völgyi pihenőparkig, majd egymást váltják a kaptatók és a könnyebb terep, míg el nem érjük a régi bánya területét. A túraútvonalról részletesen itt írtunk.

Tipp: 2022 márciusában több 3-4 km hosszúságú, de egymással össze is kapcsolható, a falu központjából induló tematikus útvonalat adtak át a településen. Ebből kettő körtúra, az egyik Taliándörögd irányába, a másik Szőc felé indul, a harmadik út a horgásztavakhoz vezet, a negyedik pedig a fent említett Bauxit túraútvonalat. Halimbán érdemes még a Dr. Szalai Miklós Gyógynövény Tankert és Oktatóközpontot is megnézni.

Cimkék

Hasonló tartalmak

új hely Gasztró

Groenk Deli

A Groenk Deli, a Velencei-tó népszerű bisztró és delikátja már ismerős lehet, most pedig Balatonfüreden, a MÓR24 helyén találjuk meg újabb egységét. A Jókai Mór utca 24. szám alatt termelői portékákat szerezhetünk be, valamint faszenes grillen készült ételeiket is megkóstolhatjuk.

új hely Gasztró

Egy Csipet Nápoly Pizza & Brunch

Siófok Balatonszéplak városrészébe az Egy Csipet Nápoly Pizza & Brunch vonzza a pizza és a villásreggelik rajongóit a retró hotelekről ismert part közelébe. A hely a Törekiben található étterem, az Egy Csipet Nádas „kis testvére”, ahová hosszú várakozás és az éttermi körök nélkül élvezhetünk például egy finom nápolyi pizzát.

Szállás

Hunguest Hotel Helios

A teljesen felújított, tágas szobákkal rendelkező Hunguest Helios szálloda egy öthektáros őspark szívében fekszik, itt egyszerre élvezhetjük a természet szépségét, a gyógyvíz hatásait, a kényeztető wellness-szolgáltatásokat és a gasztronómiai kínálatot is.

új hely Gasztró

Az Igazi Bisztro

A káptalantóti Liliomkert Piactól pár száz méterre található egy igazán hangulatos pékség, Az Igazi Bisztro, mely tökéletesen beleillik a káptalantóti nyugalomba.

Neked ajánlott

A