A kb. 250 méter hosszú Kőszikla-szurdok Nagybakónak és Újudvar között, Keszthelytől nagyjából egy órányi autóútra található. Az út a szurdok oldalában vezet, elég csúszós, ezért ne induljunk el túracipő nélkül. A végén tátongó függőleges falú, mély vízmosásból létrák vezetnek felfelé.

Sok szempontból különleges része ez a Zalai-dombságnak: nyolcmillió éve keletkezett a táj az egykori Pannon-tó és a beleömlő folyók üledékéből. A bőséges zalai csapadék és a mediterrán éghajlati hatás eredményeként különleges és ritka növényeket – ciklámeneket, szártalan kankalinokat stb. – is láthatunk itt.

A szurdok egy hosszabb, kb. 6 kilométer hosszú és közepesen nehéz túraút egyik állomása. Az útvonal a szurdokon át a Csibiti-völgybe és végül a Csibiti-tóhoz vezet. A tó körül kialakított pihenőhely igazi chillhelyszín, ahol erőt gyűjthetünk a visszaút kaptatóihoz. A túra egy gyönyörű tisztáson, az Eszperantó-forrásoknál ér véget.

Tipp: Eső után és havas, jeges időben inkább ne induljunk el, mert a szurdok agyagos talaja nagyon csúszós és balesetveszélyes lehet!

Címkék