Keresés EN

látnivalók & kultúra

Kunffy Lajos Emlékmúzeum

Kunffy Lajos fiatalkorában Münchent és Párizst megjárva lett Munkácsy barátja. Az e kitüntetés mellé élete folyamán bezsebelt rengeteg másikkal már csak azon stílusok száma vetekszik, amelyekben a mester alkotott: akad akadémista bibliai története, szecessziós idillek Franciaországból, durván naturalista munkáskép és könnyed impresszionista festmény egyaránt. Kunffy superman-voltát mi sem igazolja jobban, hogy karrierje mellett egyszerre volt a Becsületrend lovagja, kultúrdiplomata, Pekingben kiállító művész és somogyi nagypapa.

Nem túl meglepő, hogy somogytúri házát még életében múzeummá alakították. A néhány éve teljesen felújított kúriában és a mellette lévő műteremházban berendezett tárlaton zsengéitől kezdve egészen késői alkotókorszakának remekeiig követhetitek végig munkásságának ívét. Érdemes külön figyelni a helybeli romákat ábrázoló képeit, amelyek párizsi kiállítása hozta meg számára a nemzetközi áttörést a múlt század első évtizedeiben.

Tipp: Somogy ontotta magából a festőket, így ha érdekelnének a többiek is, úgy érdemes felkeresni Kaposváron Rippl-Rónai, valamint a Zala nevű településen Zichy Mihály emlékházát, nem beszélve Rudnay Gyula bábonymegyeri szülőházáról. A legkitartóbbaknak pedig a cecei Csók István Emlékmúzeumot javasoljuk. És akkor még nem is említettük a Túron feltünedező, alkotótáborba érkezett kortárs művészeket!

Cimkék

Hasonló tartalmak

Shopping

V26 Képregénybolt

?>

A képregényekért rajongók száma ugyan nem nagy, de azért még mindig akad rá vevő, sőt az Újlipótvárosban lévő V26 saroküzlet a kis, de annál lelkesebb tábor számára minden igényt kielégítő módon kínál mindenféle képregényt.

Gasztró

Meron Budapest

?>

A Podmaniczky Frigyes tér és az Arany János utca környéke megújult

Gasztró

Szabad Új Hely

?>

„ Vagány vegán konyha a Csarnoknegyedben

Gasztró

SZÚP

?>

A Szilágyi Erzsébet fasor elején a SZÚP nevű levesező vitamindús és egészséges leveseivel éppúgy kielégíti a közeli általános iskola diákjait

Neked ajánlott

A