Keresés EN

Szerény külseje ellenére a sümegi Urunk mennybemenetele plébániatemplom őrzi a barokk festészet egyik világhírű freskóegyüttesét, amit a városi szóbeszéd szerint az ideérkező „sógorok” neveztek el a „magyarok sixtusi kápolnájának”

A megnevezés egyáltalán nem túlzó, hiszen Franz Anton Maulbertsch freskói a teljes falfelületet beborítva egyetlen óriási festményként mesélnek a napkeleti bölcsek látogatása és az első pünkösd közötti eseményekről. Az egyik legismertebb barokk festőt a város mecénás püspöke, Padányi Bíró Márton szerződtette 1758 körül, Maulbertsch pedig még abban az évben elkészítette a festmények legtöbbjét.

Közülük minden bizonnyal a főoltár mögötti falkép a legérdekesebb, amelyen az apostolok egyike „kihajol” a festményből, hogy jobban lássa Krisztus mennybemenetelét. A szakralitást csupán a pénzbedobós freskóvilágítás zimmerfrei-hangulata rontja kissé.

Cimkék

Hasonló tartalmak

Shopping

V26 Képregénybolt

?>

A képregényekért rajongók száma ugyan nem nagy, de azért még mindig akad rá vevő, sőt az Újlipótvárosban lévő V26 saroküzlet a kis, de annál lelkesebb tábor számára minden igényt kielégítő módon kínál mindenféle képregényt.

Gasztró

Meron Budapest

?>

A Podmaniczky Frigyes tér és az Arany János utca környéke megújult, jobbnál jobb helyekből pedig nincs hiány, ahogy ezt a Meron Budapest is igazolja.

Gasztró

Szabad Új Hely

?>

Vagány vegán konyha a Csarnoknegyedben. Röviden így jellemezhetnénk a Szabad Bisztró nagy testvérét, a Szabad Új Helyet, ami egy sokkal tágasabb hely a Király utcaihoz képest, de legalább olyan finom vegán és laktató fogásokkal.

Gasztró

SZÚP

?>

A Szilágyi Erzsébet fasor elején a SZÚP nevű levesező vitamindús és egészséges leveseivel éppúgy kielégíti a közeli általános iskola diákjait, mint az arra sétáló éhes vendégeket. Hiszen a hely nemcsak a környéken hiánypótló, hanem egész Budapesten.

Neked ajánlott

A